Sprawdzili znane marki masła. Najlepszą okazała się kostka z uwielbianego sklepu
Niemiecka organizacja konsumencka sprawdziła, które z dostępnych marek masła oferuje najwyższą jakość. Wyniki mogą zaskakiwać. Dzięki nim być może staniemy się odważniejszymi łowcami maślanych okazji.
Jak wybrać masło
Zgodnie z przewidywaniami analityków rynku, cena masła ciągle rośnie. W niektórych sklepach zwykła 200-gramowa kostka kosztuje już ponad 10 zł, w innych cena ta jeszcze nie padła, ale jest na horyzoncie. Kwoty, które jeszcze rok temu były normą, dziś są okazjami.
Mimo to zastanawiamy się czasem, czy i jak można oszczędzić na tak podstawowym produkcie. Niektórzy słono płacą za zagraniczne marki, inni szukają okazji w dyskontowych produktach i cenach. Czy masła różnią się od siebie jakością na tyle, by usprawiedliwić różnicę w pieniądzach.
Taką „pieczeń” zrobisz nawet bez piekarnika. Ten schab to hit nad hitamiNie przepłacaj za masło
Pozornie trudno kierować się w maślanych zakupach czym innym niż ceną. Masło to w końcu minimum 82% tłuszczu mlecznego. Oznacza to, że jego skład powinien być w miarę stabilny – to nie parówki, które mogą dziko różnić się od siebie zawartością mięsa i konserwantów.
Są jednak różnice mikrobiologiczne i dodatki, a także potencjał zanieczyszczenia, zapach, łatwość smarowania i jakość opakowania. To właśnie te kryteria zbadała niemiecka Stiftung Warentest, porównując masło dostępne na niemieckim rynku. Wyniki powinny nas obchodzić, bo znajdują się na liście marki dostępne w Polsce.
Masło z Lidla na podium
Najbardziej obecną w Polsce siecią handlową niemieckiego pochodzenia jest Lidl. Jest więc dla Polaków dobrą wiadomością, że masło z tego sklepu ocenione w Niemczech jest warte swoich pieniędzy. Chodzi o masło Lidl Milbona ze świeżej śmietanki organicznej.
Jak podaje Radio Zet, w czołówce ocenionych maseł znalazły się także produkty firmowane marką własną Aldi. Smarowidła oceniano w trzech kategoriach: solonej, słodkiej i kwaśnej. Pod lupę wzięto 30 różnych marek.
Wypróbuj też przepisy na uszka z pieczarkami i racuchy bez drożdży.