Popularna lodziarnia wprowadzi lody o smaku śledzia
Lody są jednym z tych deserów, które cieszą się sporą popularnością. Najchętniej sięgamy po nie, wówczas gdy z nieba leje się żar. Niektóre warianty smakowe mogą przyprawić nas o nie lada konsternację. Właściciel marki LodyBonano przyznał, że jego firma jest otwarta na różnego rodzaju eksperymenty. Jednym z niedawnych wynalazków są lody o smaku śledzi.
Smakowite lody idealnie sprawdzają się w takcie upałów. Chłodny deser nie tylko przynosi ukojenie. Zazwyczaj najbardziej zachęcającym atutem lodów jest ich smak. Okazuje się, że czasami producenci wpadają na dosyć kontrowersyjne pomysły.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Lody o smaku śledzi?
Trzeba przyznać, że w wielu lodziarniach można coraz częściej natknąć się na lody, które potrafią nas mocno zaskoczyć. Przeważnie jesteśmy przyzwyczajeni do śmietankowych i owocowych specjałów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na domowe lody .
Nie da się ukryć, że ody o smaku śledzi od razu wydają się co najmniej ekstrawagancką ideą. Nie oznacza to jednak, że producenci nie eksperymentują w taki sposób . Podczas rozmowy z portalem Money, właściciel marki LodyBonano wyznał, że jego firma stworzyła taki produkt.
Niecodzienne lody o smaku śledzia w śmietanie z pewnością są niecodzienną propozycją kulinarną. Warto jednak zauważyć, że w lodziarniach można natknąć się na różnego rodzaju nowości, które niekiedy cieszą się sporą popularnością .
- Polacy lubią próbować, nie boją się dziwnych smaków typu pomarańcza z musztardą, którą uwielbiam. Często wprowadzamy dziwne smaki jak burak czy truskawka z pietruszką. Robiliśmy próby śledzia w śmietanie z cebulką, ale jest to jeszcze za bardzo kontrowersyjne. Pracujemy nad tym smakiem dalej - powiedział w programie „Money. To się liczy” Radosław Charubin będący właścicielem firmy LodyBonano.
Coraz ciekawsze lody na polskim rynku
Producenci lodów chętnie sięgają po innowacyjne pomysły. Wszystko po to, by zjednać sobie potencjalnych klientów. Nie bez powodu regularnie możemy natknąć się na lodziarnie, w których dostaniemy, chociażby lody rzemieślnicze .
Zgodnie z wypowiedzią właściciela marki LodyBonano, klienci są coraz bardziej otwarci na nowe smaki. Mowa również o tych bardziej nietypowych. Popularność zyskują lody naturalne, a przez półtora sezonu smakosze chętnie sięgali po specjały na bazie węgla kokosowego, które wyróżniały się czarnym kolorem .
Canva / Kseniia Perminova
Klienci chętniej kupują także lody w kolorowych wafelkach. Na popularności straciły jednak klasyki, takie jak świderki. Wiodły one prym jeszcze 10 lat temu. Jak widać, rynek chłodnych deserów ciągle się rozwija.
Z całą pewnością lody jeszcze niejednokrotnie nas zaskoczą. Na razie na specjał o smaku śledzia produkowany na masową skalę przyjdzie nam trochę poczekać. Warto przyjrzeć się także fenomenowi lodów Ekipy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Money