Przepis na domowe lody - cudowny deser dla całej rodziny
Robienie domowych lodów – jakie to proste
Wydawałoby się, że zrobienie domowych lodów, jest skomplikowaną czynnością. Nic bardziej mylnego! Z naszym przepisem przygotujesz pyszne lody, niczym z najlepszych cukierni i lodziarni świata. Nie zawahaj się, by wykorzystać ten przepis i zrobić konkurencję nawet najpyszniejszym lodom.
Lody to jeden z najczęściej spożywanych mrożonych deserów na świecie. Lody wcale nie pochodzą z Włoch, jak niektórzy podejrzewają, a z Chin – pierwsze wzmianki o nich datowane są na X wiek p.n.e.! Ich podstawą są albo produkty mleczne, albo woda z owocami. W ten sposób powstają lody mleczne i lody wodne. W dzisiejszych czasach lody robi się ze wszystkiego – mamy lody wegańskie robione na bazie napoju ryżowego, sojowego, czy orzechowego, do lodów można dodać nawet warzywa, czy mięso! Istnieje również mnóstwo gatunków lodów – zakręcone włoskie i amerykańskie, deser lodowy w pucharku z dodatkami – bitą śmietaną, bakaliami, orzechami, czy czekoladą, lody na patyku, lody w wafelku – wersja glutenowa bądź bezglutenowa. W skrócie – każdy znajdzie coś dla siebie.
W tym przepisie poznasz dwa sposoby na domowe lody – mleczna bazylia, biała czekolada, lody porzeczkowe oraz sorbet mango i sorbet z malin. Brzmi ciekawie? Zapraszam do lektury!
Czego będziemy potrzebować?
W tym przepisie nie będziemy wykorzystywać maszynki do lodów. Dowiesz się jak zrobić domowe lody z kilku prostych składników, bez użycia dodatkowych robotów kuchennych. Do sorbetu z mango potrzebne będzie oczywiście mango, około kilograma, sok z cytryny i trochę cukru. Wow, niedużo prawda? Maliny, świeże lub mrożone, trochę cukru, sok z cytryny – to wszystko, co potrzebne jest do zrobienia sorbetu malinowego.
Lody o smaku białej czekolady wprost rozpływają się na języku! Do ich uzyskania wykorzystać należy: białą czekoladę, szklankę mleka, półtora szklanki śmietanki kremówki i cukier puder.
Lody porzeczkowe oczywiście wymagać będą porzeczek. Wystarczy ok. pół kilograma. Oprócz tego wykorzystamy mleczko skondensowane i kremówkę 30%.
Lody bazyliowe to na pewno nietypowa propozycja, jednak jestem pewna, że Ci zasmakują. Wymagają nieco więcej produktów, niż sorbet, ale zdecydowanie warte są zachodu. Potrzebować będziemy serka mascarpone, jogurtu greckiego, cukru pudru oraz świeżej bazylii.
Przepisy na pyszne domowe lody
Wszystkie przepisy są przetestowane w domowych warunkach i sprawdzają się świetnie! Zacznę od sorbetów, bo są nieco prostsze:
Lista zakupów do sorbetu malinowego:Kilogram malin (świeżych bądź mrożonych)Szklanka cukru 250 gSok z jednej średniej cytryny
Przepis na sorbet malinowy:
Maliny wsadzamy do miksera, kropimy sokiem z cytryny i miksujemy na gładką masę. Całość przekładamy do pojemnika i wsadzamy do zamrażarnika ustawionego na -15*. Gotowe!
Lista zakupów do sorbetu mango:Około kilogram mangoSok z 1 cytrynyOkoło 70 g cukru
Przepis na sorbet mango:
Mango musi być dojrzałe i soczyste. Jeśli nie mamy dostępu do takich owoców wykorzystać można sklepową pulpę w puszce, tej już jednak nie dosładzamy, ponieważ posiada dodany cukier. Owoce mango myjemy. Odkrawamy 2 grubsze kawałki i kroimy je w charakterystyczną szachownicę (nie obierając skórki! – używając małego noża nacinamy miąższ w paski dookoła pestki, a potem kroimy w małe kwadraty. Wywijamy skórkę na drugą stronę, by powstała charakterystyczna szachownica. Tak przygotowane mango odcinamy od skórki i wrzucamy do miksera. Mus z mango miksujemy i wlewamy trochę wody. Do tego dodajemy cukier oraz sok cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładko i studzimy. Gotowy sorbet przelewamy do naczynia – pojemnika na lody i mrozimy. Smacznego!
Lista zakupów na lody bazyliowe:250 g mascarpone350 g jogurtu greckiego4 łyżki cukru pudrubazylia
Przepis na lody bazyliowe:Umytą bazylię miksujemy z jogurtem. Następnie dodajemy mascarpone i cukier i dalej miksujemy. Tak przygotowane lody wsadzamy do zamrażalnika na kilka godzin. Smacznego!
Lista zakupów na lody o smaku białej czekolady:2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości400 ml kremówki250 ml mleka3 łyżki cukru pudru
Przepis na lody o smaku białej czekolady:
Do garnka wlać mleko. Rozkruszyć w nim czekoladę. Tak przygotowany roztwór podgrzać, aż do rozpuszczenia czekolady, jednak pilnować, by mleko się nie spaliło. Czekoladę w mleko odstawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić w mikserze na najwyższych obrotach, aż zrobi się gęsta. Należy wówczas dodać cukier puder i dalej miksować, tym razem na średnich obrotach.
Mleczny roztwór należy połączyć z kremówką. Mieszamy zwykłą kuchenną łyżką, tym razem już nie miksujemy. Nasze puszyste lody przekładamy do pojemnika na lody i mrozimy od 6 do 12 godzin, w zależności od mocy zamrażalnika. Smacznego!