Smakosze.pl Produkty Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze
canva/JanuszT

Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

19 marca 2023

Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół.

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

W drobnych zielonych listkach kryje się zaskakująco dużo cennych związków. Pieprzyca siewna — bo tak właściwie nazywa się znana nam z wielkanocnych dekoracji roślina — obfituje w liczne pierwiastki poprawiające funkcjonowanie ludzkiego organizmu , przede wszystkim w potas, magnez, żelazo i wapń.

Lekko ostry dodatek zawiera też sporo antyoksydantów, które sprzyjają ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i stanowią dobrą profilaktykę chorób cywilizacyjnych. W rzeżusze znajdziemy także sporą dawkę witaminy C, B, A, K oraz E.

Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach

Jak samodzielnie wyhodować rzeżuchę?

Wystarczy niespełna dwa tygodnie, by smakowity dodatek do dań pojawił się w naszym domu. Nasiona należy umieścić w kiełkownicy lub na wilgotnej wacie czy ligninie włożonej do niewysokiego naczynia. Ustawiamy je w ciepłym i słonecznym miejscu np. na kuchennym parapecie.

Podlewając rzeżuchę codziennie przez kolejne 7-10 dni, z czasem zobaczymy, jak na przygotowanym podłożu zaczną pojawiać się jasnozielone listki. To właśnie tę część rośliny warto spożywać. Jest niesamowicie smaczna i zdrowa i o wiele tańsza niż nowalijki.

Jak podać rzeżuchę?

Listki rzeżuchy charakteryzują się wyraźnym, ostrawym smakiem i zdaniem wielu osób stanowią dobrą alternatywę soli. Warto dodawać ją do sałatek, surówek, posypywać nią kanapki, pasty i zupy. Oczywiście najczęściej trafia do dań z jajkami , przede wszystkim podczas wielkanocnego śniadania i doskonale się z nimi komponuje.

Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na przysmaki, które z rzeżuchą będą znakomite. Szczególnie polecamy posypanie nią pasty jajecznej oraz znakomitego wytrawnego omletu . W takiej wersji możecie ją spożywać zawsze, gdy najdzie was ochota — nie tylko od święta.

Rzeżucha jest pyszna.png
canva/HandmadePictures
Które warzywo jest najzdrowsze? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości
Jak gotować rosół, by był klarowny? 1 detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy