Lekka pasta jajeczna bez majonezu. Idealna do kanapek
Lekka pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Przygotowane bez dodatku majonezu smarowidło smakuje wyśmienicie, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Spróbujecie?
Jeśli szukacie prostego, a zarazem smacznego pomysłu na przysmak do pieczywa, postawcie na klasykę, czyli pastę jajeczną. Nasza lekka wersja bez majonezu jest prosta w przygotowaniu, a miksując dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inny rarytas. Warto skosztować.
Przepis na lekką pastę jajeczną
Składniki:
4 duże jaja
40 g jogurtu greckiego lub serka mascarpone
sól i pieprz w ilości do smaku
pół łyżeczki soku z cytryny
Opcjonalne dodatki:
czarne oliwki pokrojone w plasterki lub połówki
pokrojone w paseczki suszone pomidory z oleju
posiekany szczypiorku lub natka pietruszki
Jak zrobić lekką pastę jajeczną? Prosty przepis na smakołyk do pieczywa
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Możecie skorzystać z naszej instrukcji lub włożyć je do rondla wypełnionego zimną wodą i gotować przez 5 minut od momentu, gdy płyn zawrze.
Na koniec trzeba kurzy specjał umieścić w misce z lodowatą wodą — skorupka potem będzie lepiej odchodziła i zatrzymamy proces gotowania. Obrany kurzy specjał siekamy i łączymy go z jogurtem greckim lub mascarpone, po czym wlewamy sok z cytryny.
Doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy wybrane dodatki - możemy je dowolnie miksować. Lekką pastę jajeczną podajemy na ulubionym pieczywie. Takim kanapkom mało kto się oprze. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na potrawy z jajek. Polecamy lekkie i smaczne jaja sadzone z piekarnika. Spróbujcie również jajecznicy z boczniakami — spodoba się zwłaszcza amatorom grzybów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego. Nie zrobisz go inaczej
Żadne ziemniaki. Łotewski barszcz czerwony podajemy z uwielbianym mięsem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama