Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka pasta jajeczna bez majonezu. Idealna do kanapek

Lekka pasta jajeczna bez majonezu. Idealna do kanapek

Lekka pasta jajeczna bez majonezu
canva/Heavenlyphoto

Lekka pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Przygotowane bez dodatku majonezu smarowidło smakuje wyśmienicie, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Spróbujecie?

Jeśli szukacie prostego, a zarazem smacznego pomysłu na przysmak do pieczywa, postawcie na klasykę, czyli pastę jajeczną. Nasza lekka wersja bez majonezu jest prosta w przygotowaniu, a miksując dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inny rarytas. Warto skosztować.

Przepis na lekką pastę jajeczną

Składniki:

  • 4 duże jaja

  • 40 g jogurtu greckiego lub serka mascarpone

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pół łyżeczki soku z cytryny

Opcjonalne dodatki:

  • czarne oliwki pokrojone w plasterki lub połówki

  • pokrojone w paseczki suszone pomidory z oleju

  • posiekany szczypiorku lub natka pietruszki

Jak zrobić lekką pastę jajeczną? Prosty przepis na smakołyk do pieczywa

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Możecie skorzystać z naszej instrukcji lub włożyć je do rondla wypełnionego zimną wodą i gotować przez 5 minut od momentu, gdy płyn zawrze.

Na koniec trzeba kurzy specjał umieścić w misce z lodowatą wodą — skorupka potem będzie lepiej odchodziła i zatrzymamy proces gotowania. Obrany kurzy specjał siekamy i łączymy go z jogurtem greckim lub mascarpone, po czym wlewamy sok z cytryny.

Doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy wybrane dodatki - możemy je dowolnie miksować. Lekką pastę jajeczną podajemy na ulubionym pieczywie. Takim kanapkom mało kto się oprze. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na potrawy z jajek. Polecamy lekkie i smaczne jaja sadzone z piekarnika. Spróbujcie również jajecznicy z boczniakami — spodoba się zwłaszcza amatorom grzybów.

Lekka pasta jajeczna jest pyszna
canva/virusowy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: