Smakosze.pl Przepisy Posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Z tym dodatkiem kotlety są pyszne i soczyste
fot. Canva / Aleksei Isachenko photos

Posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Z tym dodatkiem kotlety są pyszne i soczyste

27 marca 2024

Jedną z niezwykłych zalet kotletów mielonych jest to, że można w urozmaicać je dodatkami do mięsnej masy. Niektóre dodają im smaku, inne zmiękczają mięso. Są też – jak w tym przypadku – składniki pełniące obie te funkcje.

Mielone z kapustą kiszoną

Kapusta kiszona to jeden z tych niezwykłych produktów o tysiącu zastosowań. Kotlety mielone znają ją dobrze jako sąsiadkę – jadamy ją przecież do obiadu w postaci surówki . W tym przepisie poznają się jednak jeszcze bliżej.

Dodatek kapusty kiszonej do kotletów zmienia ich smak na pełniejszy, a także dodaje im wartości odżywczych . Kapusta to przecież witaminy, błonnik i bakterie kwasu mlekowego, regulujące pracę układu pokarmowego. Ale dodatek taki rozluźnia dodatkowo mięso i sprawia, że staje się ono bardziej miękkie.

kotlet mielony i ziemniaki
fot. Canva
Nacinam parówki, układam tak na patelni i wbijam jajka. Moja rodzina uwielbia to śniadanie
Co 2 dni zraszam tym rzeżuchę. Na Wielkanoc będzie wysoka i bujna

Wzbogacamy kotlety mielone

Jeśli chcemy dodać kapustę kiszoną do mięsa mielonego, należy pamiętać o tym, by dokładnie ją poszatkować i dobrze odcisnąć. Same kotlety przyrządzamy poza tym według ulubionej receptury .

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko (dwa, jeśli są małe)
  • 1 duża cebula
  • 40 g bułki tartej (plus więcej bułki do panierowania)
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego i ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kapusta kiszona w kotletach mielonych

Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki. Poszatkowaną, przekładamy do sitka, najlepiej wyłożonego tetrową ściereczką i dokładnie wyciskamy . Cebulę siekamy drobno nożem lub w blenderze.

Do mięsa mielonego wybijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy kapustę kiszoną i cebulę , przyprawiamy i jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę.

Z masy formujemy kotlety, dokładnie obtaczamy je w panierce i smażymy z obu stron na patelni, aż będą rumiane .

Wypróbuj też przepisy na ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym i biały barszcz na podrobach .

kotlety mielone na talerzu
fot. Canva
To co wkładasz do święconki ma ogromne znaczenie. Mało kto wie, co symbolizują te produkty
Wydrąż ziemniaki, wypełnij mięsem mielonym i zapiecz. Ostatnio to mój ulubiony sposób na obiad
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy