To co wkładasz do święconki ma ogromne znaczenie. Mało kto wie, co symbolizują te produkty
Już w Wielką Sobotę pójdziemy święcić pokarmy. Warto wiedzieć, że dobór produktów w koszyczku wielkanocnym nie jest przypadkowy. Jego symbolika nawiązuje do wiary, ale też ma zapewnić nam szczęście, dobrobyt i zdrowie.
Koszyczek wielkanocny pełen symboli
W koszyczku wielkanocnym powinno znaleźć się siedem produktów, które mają określone znaczenie. Jednak bywa i tak, że artykułów spożywczym trafia do święconki dużo więcej. Te podstawowe produkty, które stały się symbolem chrześcijaństwa, nazywane są kanoniczną siódemką. Należy do nich Baranek, który zrobiony jest z lukru, ciasta lub masła. Oznacza Zmartwychwstałego Chrystusa i zwycięstwo życia nad śmiercią.
Dawniej wierzono, że Baranek zapewni przychylność sił natury i ochroni przed klęskami. W święconce musi się też znaleźć jajko, które jest symbolem prapoczątku i nowego życia. Przypomina też o miłości, płodności i jest obietnicą życia wiecznego. Dzielenie się jajkiem postrzegano kiedyś jako umacnianie więzi rodzinnych. Natomiast pisanki były elementem pogańskich obrzędów, które miały zapewnić dobrobyt. Warto podkreślić, że święcenie pokarmów zaczęło się w VII wieku w czasach pogańskich. Natomiast w Polsce ten zwyczaj obowiązuje od XIV wieku.
Wydrąż ziemniaki, wypełnij mięsem mielonym i zapiecz. Ostatnio to mój ulubiony sposób na obiad Ciasto z zakalcem nie dla wszystkich. Tym osobom może zaszkodzićO tych produktach pamiętaj w Wielką Sobotę
Do koszyczka wielkanocnego wkładamy też wędlinę, która oznacza dobro materialne i dostatek. Sól to symbol oczyszczenia i ochrona przed zepsuciem. Święcimy też chrzan, który symbolizuje ludzką krzepę. Tej nie powinno nam zabraknąć przez cały rok. Do święconki wkładamy też kawałek ciasta, które oznacza umiejętności i doskonałość. Przypomina o radości i słodyczy, ale do koszyczków wielkanocnych trafia od niedawna.
Co oznaczają poszczególne smakołyki, które znajdziemy na świątecznym stole? Mazurek to słodka nagroda za wytrwanie w poście. Natomiast drożdżowe i piaskowe baby to symbol doskonałej formy i bogactwa urody. Szynki, kiełbasy i inne mięsa to oznaka dobrobytu. Jednak pasztet, który robiony jest z resztek mięs, symbolizował wykorzystanie wszystkiego, co zostało po zimie.
Produkty, które też mają znaczenie
Czasem do święconki trafia też ser, który oznacza przyjaźń między człowiekiem a siłami natury. Pieprz to symbol gorzkich ziół, a woda święcona to znak Ducha Świętego. Ma ona oczyścić z grzechu i przygotować do nowego życia. W koszyczku wielkanocnym można też znaleźć zajączka, który kojarzy się z wiosennym odrodzeniem przyrody.
Wierzenia ludowe mówiły o tym, że śpi z otwartymi oczami i on pierwszy miał zobaczyć Zmartwychwstałego Chrystusa. Święcenie pokarmów na zachodnich terenach, które znalazły się w granicach Polski po 1945 roku, było praktycznie nieznane. Na Kaszubach ( przed 1945 rokiem) tylko zamożni szlachcie święcili pokarmy. Podobnie było na Śląsku. Aktualnie w każdej polskiej miejscowości święci się pożywienie w Wielką Sobotę. Pisaliśmy o zapiekance bez mięsa od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na pasztet pod chrzanową pierzynką.