Smakosze.pl Przepisy Posiekaj młodą kapustę i dodaj 2 sezonowe przysmaki. Surówka lepsza niż z restauracji
screen z filmu na kanale YouTube PIOTR- GOTOWANIE JEST PROSTE

Posiekaj młodą kapustę i dodaj 2 sezonowe przysmaki. Surówka lepsza niż z restauracji

10 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy najlepszy przepis na warzywny dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o surówce z młodej kapusty. Ten typowo sezonowy przysmak ucieszy każdego smakosza. Ciesz się nią, póki dostępne są wszystkie niezbędne składniki.

Surówka z młodej kapusty przebija wszystkie inne

Surówka z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Poza chrupiącym i apetycznym warzywem znajdziemy w niej soczystego ogórka i charakterne rzodkiewki. Do tego nieco przypraw i lekki, kremowy jogurt. Ani się spostrzeżesz, jak cała porcja zniknie z lodówki.

Pyszna surówka z młodej kapusty (której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube PIOTR- GOTOWANIE JEST PROSTE) jest zdrowa i pełna witamin. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Będzie idealnie komponować się z daniami obiadowymi, ale również sprawdzi się do potraw z grilla. Kiedy raz jej spróbujesz, będziesz do tej receptury wracać regularnie.

Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzuj

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 cały piękny ogórek
  • 10 - 12 rzodkiewek
  • 1 pęczek - cebula dymka
  • 1 pęczek świeżego koperku.
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Jak przygotować najlepszą surówkę z młodej kapusty?

Przygotuj warzywa na surówkę z młodej kapusty . W tym celu główkę kapusty oczyść i przekrój na 4 części. 2 z nich pokrój na cienkie paski . Całość przełóż do dużej miski.

Cebulę dymkę do surówki z młodej kapusty drobno posiekaj łącznie ze szczypiorem . Dołóż ją do salaterki. Zielonego ogórka wyszoruj i pokrój w półplasterki . Również to warzywo dodaj do posiekanej kapusty .

Pęczek koperku posiekaj, a rzodkiewki zetrzyj na grubych oczkach tarki . Rozdrobnionego ogórki z kapustą dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą . Oprósz je także odrobiną cukru. Całość wymieszaj i zalej jogurtem .

Koperek z rzodkiewką także dopraw . Dołóż je do zawartości miski z surówką z młodej kapusty . Wszystkie składniki jeszcze raz starannie wymieszaj. Surówka gotowa jest do podania od razu po przyrządzeniu . Takiej wersji smażonej młodej kapusty jeszcze nie próbowaliście . Kiszonka z sezonowego warzywa to prawdziwy kulinarny hit .

surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka.png
Canva / MikeCherim

Źródło: YouTube PIOTR-GOTOWANIE JEST PROSTE

Obtoczyła różyczki w cieście i wstawiła do piekarnika. Ten kalafior to prawdziwy hit
Weź miskę i wodę. To najprostszy sposób na pozbycie się robaków z czereśni
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy