Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzuj
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.06.2023 22:09

Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzuj

ogórki kiszone w słoikach
Canva / WDnet

Polacy wprost uwielbiają kiszone ogórki. Obowiązkowymi dodatkami do nich są: koper, chrzan, czosnek i sól. Czy wiesz, że zamykając te przyprawy w słoiku z ogórkami powinieneś za wszelką cenę unikać pasteryzowania ich? W ten sposób niszczysz bowiem bakterie, cenne dla Twojego zdrowia.

Trzeba wiedzieć, jak prawidłowo przyrządzić ogórki kiszone

Ogórki kiszone nie tracą na popularności, mimo, że pojawiają się coraz to wymyślniejsze smakołyki. Domowe przetwory nadal biją na głowę wszelkie kupne odpowiedniki. Aby uzyskać najlepszy smak ogórków, trzeba je jednak umiejętnie nastawić. Zbyt wczesne pasteryzowanie słoików z ogórkami może zatrzymać proces kiszenia. Działanie to pociąga za sobą jednak dalsze konsekwencje.

Wiele osób chce zatrzymać proces fermentacji i w tym celu pasteryzuje ogórki kiszone. Tym sposobem zyskuje zapas chrupiących i delikatnych w smaku ogórków kiszonych. Warto jednak pamiętać o tym, że smak to nie wszystko, czym cieszą nas te przetwory.

Właśnie wycofują z rynku ten produkt. Nie używaj go, a najlepiej wyrzuć

Przepis na najlepsze ogórki kiszone

Ogórki kiszone zawierają w sobie bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one stanowią o wysokiej wartości odżywczej kiszonek. Po pasteryzacji zachowujemy smak przetworów, ale tracimy cenne składniki odżywcze. Osobiście polecamy raczej przechowywanie kiszonek w optymalnych, chłodnych warunkach.

Pasteryzacja nieodłącznie kojarzy się z przygotowaniem przetworów. W przypadku ogórków kiszonych jest jednak całkowicie zbędna. Ogórki, podobnie jak inne warzywa, które poddajemy kiszeniu, konserwowane są za pomocą solanki. To właśnie ona chroni zawartość słoików przez zepsuciem.

Pasteryzowanie ogórków kiszonych teoretycznie nie jest błędem. Proces ten, jeśli już, należy przeprowadzić dopiero po uzyskaniu przez przetwory pożądanego smaku. Lepiej jednak powstrzymać się od tego, aby zachować wszelkie zdrowotne właściwości kiszonek. Fermentacja sama spowolni, kiedy przestawimy słoiki w chłodniejsze miejsce.

Przygotowanie ogórki kiszone krok po kroku

Przygotuj warzywa na ogórki kiszone. W tym celu dokładnie umyj je i osusz. Starannie umyj, opłucz i wyparz słoiki, w których będziesz nastawiać przetwory

Wodę wlej do garnka. Podgrzewaj ją, aż nabierze temperatury. Dodaj do niej sól i zamieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Na dnie każdego słoika ułóż przyprawy do ogórków kiszonych. Powinny się na nie składać przekrojone ząbki czosnku, kawałek korzenia oraz liścia chrzanu, a także gałązka kopru. Następnie w naczyniach ściśle poukładaj umyte warzywa i zalej przestudzoną solanką tak, aby były nią całkowicie przykryte.

Słoiki z kiszonymi ogórkami zakręć. Pozostaw je na kilka dni w temperaturze pokojowej. Kiedy zalewa stanie się mętna i przestanie się pienić, przenieś całość w chłodne i ciemne miejsce. Idealnie nada się do tego celu piwnica lub spiżarnia. Gessler przy nastawianiu ogórków trzyma się tej podstawowej zasady. Z uwielbianych warzyw przygotujesz obłędną sałatkę do obiadu.

ogórki kiszone
Canva - lvinst-