Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtoczyła różyczki w cieście i wstawiła do piekarnika. Ten kalafior to prawdziwy hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.06.2023 16:40

Obtoczyła różyczki w cieście i wstawiła do piekarnika. Ten kalafior to prawdziwy hit

kalafior
TikTok/@dietaniecud

Masz ochotę na pysznego kalafiora? Może warto przyrządzić go zupełnie inaczej niż zwykle? Polecamy oryginalny przepis na niezwykły kalafior z piekarnika. Tak przygotowane różyczki będą prawdziwym hitem na każdym stole. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. 

Kalafior, czyli moc witamin i minerałów

Kalafior pochodzi z Azji, a do Stanów Zjednoczonych i Europy trafił w XVI wieku. Aktualnie jest wykorzystywany niemal we wszystkich kuchniach świata. Wszystko dlatego, że jest on niezwykle smaczny, pożywny i pełen witamin. Kalafior zawiera związki roślinne, które zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów.

Oprócz tego kalafior to prawdziwa skarbnica błonnika, który wspomaga trawienie i odchudzanie. Natomiast cholina wspiera proces uczenia się i zapamiętywania. Warto więc włączyć kalafior do swojej diety. My proponujemy przepis na kalafior z piekarnika w pysznej otoczce.

To najostrzejsza kiełbasa świata, spróbował i zamarł. „Jeśli przeżyję, nie jem już nic ostrego”

Jak przygotować kalafior z piekarnika?

Składniki:

  • kalafior
  • skrobia ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • czosnek
  • papryka wędzona
  • szklanka wody
  • szklanka bułki tartej
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • sos sojowy

Kalafior dzielimy na różyczki. Ze skrobi, mąki, wody i przypraw robimy ciasto naleśnikowe. W przygotowanym cieście obtaczamy różyczki kalafiora. Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. 

Na patelni podgrzewamy olej, czosnek, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i syrop z agawy. To wykorzystamy później jako glazurę. Całość smażymy przez około 7- 8 min. Obtaczamy w glazurze kalafior. Podajemy posypany szczypiorkiem oraz sezamem.

Pyszna przekąska z kalafiora

Ta przekąska jest prosta w przygotowaniu. Smakuje osobom, które jej skosztowały. Kalafior w glazurze z piekarnika smakuje trochę, jak skrzydełka z kurczaka. Dostarczy nam wyrazistego smaku i aromatu. Kalafior bez przypraw jest niskokaloryczny, w 100 g ma zaledwie 27 kalorii. 

W 77 procentach zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 20 procentach zapotrzebowanie na witaminę K. Jedzenie kalafiora ma też działanie przeciwstarzeniowe. Dodatkowo wspomaga odporność i leczy stany zapalne. Pisaliśmy o pysznej sałatce z kalafiora. Ujawniliśmy najlepszy patent na krojenie kalafiora. 

Źródło: TikTok/@dietaniecud