Smakosze.pl Przepisy Posmaruj ciasto francuskie kremem i ułóż maliny. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser
fot. youtube.com/appetizing.baking

Posmaruj ciasto francuskie kremem i ułóż maliny. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser

31 lipca 2024

Ciasto francuskie upraszcza i przyspiesza przygotowanie każdego deseru. W tym szybkim przepisie za cenę zaledwie kilku ruchów w kuchni otrzymujemy malinowe ciasto, jednocześnie chrupiące i soczyste, a dl tego słodkie i kwaśne.

Sezon na maliny

Maliny to kolejny sezonowy owoc , na który czekamy z utęsknieniem. Pojawiają się trochę na pociechę po truskawkach i choć nie schodzą do tak niskich cen, chętnie zajadamy się nimi w wakacyjnych miesiącach.  Choć smakują doskonale same z siebie, warto czasem sięgnąć po przygotowane z nich desery, takie jak to ciasto .

Trzeba przyznać, że podane na stół, prezentuje się ono niezwykle wyszukanie. Tymczasem taki trik jest niezwykle prosty do osiągnięcia. Wystarczy naciąć ciasto francuskie w równe odcinki, a następnie zapleść je w bardzo prosty warkocz.

zawijanie ciasta
fot. youtube.com/appetizing.baking
Zawsze dodaję to do placków z cukinii. Nie piją tłuszczu i są bardziej chrupiące

Strudel z malinami

Przepis taki można jeszcze uprościć, używając zamiast kremu z czekolady kremu orzechowego typu nutella. Nie polecamy tego rozwiązania ze względu na skład sklepowych produktów . Taką propozycję zawarli jednak autorzy kanału Appetizing.tv-Baking Recipes, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu .

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 250 g malin
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 10 g brązowego cukru

Ciasto francuskie i maliny

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewając śmietany i łączymy w jednolitą masę . Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia. Ciasto rozwijamy, wałkujemy lekko, by pozbyć się zagnieceń i wyrównujemy brzegi np. radełkiem do pizzy. Czekoladowym kremem smarujemy środkową jedną trzecią ciasta. Na czekoladzie układamy maliny.

Boczne, wolne od czekolady pasy ciasta nakrawamy w równe pasy co 3-4 cm , nie odkrawając ich od głównej części. Paski zawijamy na ciasto, na zmianę prawy-lewy i lekko po skosie, by ułożyć wierzch w jodełkę.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem . Na jajko posypujemy cukier puder. Całość wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni .

Wypróbuj też przepisy na jagodowy farsz do pierogów i pastę jajeczną .

gotowe ciasto z malinami
fot. youtube.com/appetizing.baking
Zagotuj wodę na patelni i wrzuć filety z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Bez mleka i mąki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy