Posmaruj ciasto francuskie kremem i ułóż maliny. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser
Ciasto francuskie upraszcza i przyspiesza przygotowanie każdego deseru. W tym szybkim przepisie za cenę zaledwie kilku ruchów w kuchni otrzymujemy malinowe ciasto, jednocześnie chrupiące i soczyste, a dl tego słodkie i kwaśne.
Sezon na maliny
Maliny to kolejny sezonowy owoc , na który czekamy z utęsknieniem. Pojawiają się trochę na pociechę po truskawkach i choć nie schodzą do tak niskich cen, chętnie zajadamy się nimi w wakacyjnych miesiącach. Choć smakują doskonale same z siebie, warto czasem sięgnąć po przygotowane z nich desery, takie jak to ciasto .
Trzeba przyznać, że podane na stół, prezentuje się ono niezwykle wyszukanie. Tymczasem taki trik jest niezwykle prosty do osiągnięcia. Wystarczy naciąć ciasto francuskie w równe odcinki, a następnie zapleść je w bardzo prosty warkocz.
Strudel z malinami
Przepis taki można jeszcze uprościć, używając zamiast kremu z czekolady kremu orzechowego typu nutella. Nie polecamy tego rozwiązania ze względu na skład sklepowych produktów . Taką propozycję zawarli jednak autorzy kanału Appetizing.tv-Baking Recipes, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu .
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 250 g malin
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 10 g brązowego cukru
Ciasto francuskie i maliny
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewając śmietany i łączymy w jednolitą masę . Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia. Ciasto rozwijamy, wałkujemy lekko, by pozbyć się zagnieceń i wyrównujemy brzegi np. radełkiem do pizzy. Czekoladowym kremem smarujemy środkową jedną trzecią ciasta. Na czekoladzie układamy maliny.
Boczne, wolne od czekolady pasy ciasta nakrawamy w równe pasy co 3-4 cm , nie odkrawając ich od głównej części. Paski zawijamy na ciasto, na zmianę prawy-lewy i lekko po skosie, by ułożyć wierzch w jodełkę.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem . Na jajko posypujemy cukier puder. Całość wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni .
Wypróbuj też przepisy na jagodowy farsz do pierogów i pastę jajeczną .