Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robiła najlepsze pierogi z jagodami. Cały sekret tkwił w jednym dodatku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.07.2024 18:27

Moja babcia robiła najlepsze pierogi z jagodami. Cały sekret tkwił w jednym dodatku

pierogi z jagodami
fot. Canva

Pierogi z jagodami to jeden z najpyszniejszych obiadów na słodko w asortymencie polskiej kuchni. Nie ma jednak idealnych pierogów bez jednego ważnego dodatku. Nie chodzi o smak, ale o strukturę nadzienia.

Pierogi z magicznym składnikiem

Jagody to, obok wiśni, najczęściej wykorzystywane do pierogów owoce. Nic dziwnego – oba mają mięsistą i zwartą strukturę i są dość odporne przynajmniej na krótkie gotowanie. Jednak w pełni ujawniają swoją moc, kiedy dodamy do nich nieco skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.

Ten składnik stosowany był w tym celu od dziesięcioleci. Ma to swoje uzasadnienie. Podczas gotowania owoce puszczają sok. Mąka ziemniaczana (tradycyjnie rzadziej skrobia kukurydziana) wchłania go, zmieniając w kremową masę.

pierogi z borówkami
fot. Canva
Koniec samotności. Wdowa po Krawczyku przekazała przełomowe wieści: „Poznaliśmy się przy jego grobie” Świat mówi o mocnym otwarciu IO. Co zrobił polski aktor?

Farsz jagodowy do pierogów

Pierogi z jagodami przyrządzamy z takim samym ciastem jak na każde inne przysmaki tego typu. Użyj więc takiego przepisu, któremu ufasz. Jeśli nie masz swojego ulubionego ciasta na pierogi – skorzystaj z tego przepisu na ciasto na pierogi z masłem.

Składniki

  • Ciasto na pierogi
  • 500 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Jogurt grecki lub skyr do podania

Przepis babci na pierogi z jagodami

Przygotowujemy ciasto i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło. Jagody zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym i odstawiamy na 10 minut. Przed przystąpieniem do sklejania pierogów, zasypujemy jagody mąką ziemniaczaną.

Pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Należy uważać, by nie nałożyć do garnka zbyt dużo pierogów naraz – wtedy się posklejają. Podajemy w towarzystwie śmietany, którą można dodatkowo osłodzić.

Wypróbuj też przepisy na frytki z kiszonych ziemniaków i warzywa pieczone w rękawie.

pierogi z jagodami gotowane
fot. Canva