Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zagotuj wodę na patelni i wrzuć filety z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.07.2024 19:09

Zagotuj wodę na patelni i wrzuć filety z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

kurczak gotowany na patelni
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes

Oto przepis na kurczaka przyrządzonego jednocześnie na trzy sposoby. Najpierw gotujemy go, następnie obsmażamy, a na końcu pieczemy. Jest to jednak niezwykły jednogarnkowy posiłek, a tak przygotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach.

Mięciutki kurczak

W ostatnich latach niezwykle spopularyzowała się technika sous vide. Polega ona, w skrócie, na gotowaniu produktów w bardzo niskiej temperaturze, dzięki czemu stają się w środku niezwykle miękkie bez opiekania na zewnątrz.

Sous vide wymaga jednak specjalistycznego sprzętu i sporo uwagi. Ten przepis pozwala je pominąć. Dzięki prostemu dodatkowi do wody przy gotowaniu, a właściwie parzeniu mięsa osiągamy efekt niezwykłej miękkości posiłku. Chodzi o sodę oczyszczoną, która, dodana podczas gotowania kurczaka, podwyższy kwasowość wody. Dzięki temu włóka rozbiją się i kurczak nabierze dosłownie maślanej miękkości.

kurczak w bejcy
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Bez mleka i mąki

Smażona pierś z kurczaka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing - Meat Recipes. U nich użyta marynata oparta jest o koncentrat pomidorowy. My przygotowujemy wersję barbecue.

Składniki

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 30 g sosu barbecue
  • 15 g miodu lub melasy
  • 20 ml sosu sojowego
  • 10 ml oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Smażymy i pieczemy kurczaka

Głęboką patelnię nadającą się do piekarnika napełniamy do połowy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej sodę oczyszczoną. Do gotującej się wody wkładamy kurczaka. Wyłączamy palnik i parzymy kurczaka przez ok. 10 minut. Ziemniaki i cebulę kroimy w plasterki.

Kurczaka ocieramy, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Patelnię osuszamy, ponownie rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej grudkę masła klarowanego. Kurczaka obsmażamy z obu stron na dość dużym ogniu, aż będzie złocistobrązowy. Znów zdejmujemy go na talerz.

Na patelnię – bez czyszczenia – dodajemy jeszcze trochę masła. Wrzucamy ziemniaki, a po kilku minutach cebulę. Przyprawiamy tymiankiem i smażymy, aż cebulka będzie szklista, a ziemniaki zaczną mięknąć. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz mieszamy.

Na ziemniakach i cebuli układamy kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. W międzyczasie z płynnych składników przygotowujemy marynatę.

Kurczaka smarujemy po wierzchu marynatą i na odkrytej patelni wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu mięsu pozwalamy odpocząć przed podaniem przez 10-15 minut.

Wypróbuj też przepisy na makaron Strzelczyka z kremowym sosem i surówkę z buraków siostry Anastazji.

gotowy kurczak
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes