Smakosze.pl Przepisy Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów
canva/Saharosa40

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

10 sierpnia 2022

Robiliście kiedyś powidła śliwkowe bez mieszania? Jeśli wydaje wam się, że podczas gotowania owoce będą przywierać, zdziwicie się. Przełożenie śliwek cukrem i odstawienie ich na pół doby spowoduje, że puszczą sok, który zapobiegnie przypalaniu wyrobu. Warto się przekonać — wychodzą smaczne i nie trzeba ich pilnować.

Z pewnością natrafiliście na niejedną instrukcję, w której jest informacja, że powidła śliwkowe choć raz trzeba przemieszać. Ma to zapobiec przywieraniu owoców do dna garnka, w którym je smażymy. Tymczasem istnieje prosty patent, który nie będzie od nas wymagał nieustannej kontroli gotowanego rarytasu. Spróbujecie?

Przepis na smakowite powidła śliwkowe bez mieszania

Składniki:

  • 3 kg śliwek, najlepiej węgierek

  • 400 g cukru

  • 1 płaska łyżka octu

Powidła śliwkowe bez mieszania? Znamy prosty patent

Za przyrządzanie powideł śliwkowych najlepiej zabrać się wieczorem. Owoce myjemy i pozbawiamy je pestek. Na dnie garnka umieszczamy małą ich porcję i zasypujemy ją cienką warstwą cukru.

Układamy kolejną część śliwek i słodkiej przyprawy. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania się składników. Wierzch polewamy octem. Garnek odstawiamy na 12 godzin. Nie przykrywamy.

Kolejnego dnia gotujemy powidła śliwkowe około 5 godzin na niewielkim ogniu. Pod koniec chochlą usuwamy nadmiar soku. Mieszamy i sprawdzamy gęstość. Gorące owoce przenosimy do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie wypełniamy naczynia i starannie je zakręcamy. Studzimy ustawione do góry dnem. Możemy też zapasteryzować je np. w piekarniku .

Wskazówka: pod koniec do śliwek można dodać imbir w proszku, mielony kardamon czy cynamon. Uzyskamy wtedy niezwykle aromatyczną wersję przetworu, idealną do prostych ciast i naleśników.

Po inne sprawdzone przepisy na domowe przetwory z owoców zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. smaczny patent na kompot z rabarbaru . Być może też spodoba wam się przepis na domowy dżem z czarnej porzeczki . Smakuje doskonale ze świeżym domowym chlebem .

Domowe powidła śliwkowe bez mieszania są doskonałe
canva/Tsokur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy