Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-18T100843.614

canva/arfo

Przepis Kuronia na pyszną zupę pomidorową

18 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż nie lubi słodko-kwaśnego smaku pomidorów? Pomidorowa jest jedną z ukochanych zup Polaków. Spróbujcie przepisu Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie fantastycznie aromatyczna.

Polecaliśmy wam już niejednokrotnie sprawdzone przepisy na pomidorową. Tę zupę można stworzyć w wielu pysznych wariantach — z ziołami prowansalskimi, z miętą, a nawet z ostrą papryczką. Dziś przypominamy klasykę.

Przepis na pyszną zupę pomidorową Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 2 l drobiowego wywaru

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 70 ml śmietanki 12%

  • 1 żółtko

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Przecedzony wywar podgrzewamy w garnku. Wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy na małym ogniu. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, aby śmietana się zahartowała.

Cały czas mieszając zupę, powoli wlewamy ciepłą mieszaninę. Podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Podajemy z makaronem, z grzankami lub ze świeżym pieczywem.

Wskazówki:

  • Zamiast cukru możecie użyć ugotowanej marchewki. Wystarczy zblendować z nią zupę. Wyjdzie nieco gęstsza, lecz będzie przy tym delikatnie słodka.

  • Zupę w łatwy sposób możecie przyrządzić w wersji bezmięsnej. Wystarczy, że wybierzecie bulion warzywny jako bazę a śmietankę i żółtko pominiecie. Możecie też wlać sojowy napój, który doda porcję białka i delikatnie zabieli zupę.

Zupa pomidorowa w garnku

Zupa pomidorowa w garnku

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >