Przepis Kuronia na pyszną zupę pomidorową
Któż nie lubi słodko-kwaśnego smaku pomidorów? Pomidorowa jest jedną z ukochanych zup Polaków. Spróbujcie przepisu Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie fantastycznie aromatyczna.
Polecaliśmy wam już niejednokrotnie sprawdzone przepisy na pomidorową. Tę zupę można stworzyć w wielu pysznych wariantach — z ziołami prowansalskimi, z miętą, a nawet z ostrą papryczką. Dziś przypominamy klasykę.
Przepis na pyszną zupę pomidorową Jakuba Kuronia
Składniki:
2 l drobiowego wywaru
660 g przecieru pomidorowego
70 ml śmietanki 12%
1 żółtko
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Przecedzony wywar podgrzewamy w garnku. Wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy na małym ogniu. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, aby śmietana się zahartowała.
Cały czas mieszając zupę, powoli wlewamy ciepłą mieszaninę. Podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Podajemy z makaronem, z grzankami lub ze świeżym pieczywem.
Wskazówki:
Zamiast cukru możecie użyć ugotowanej marchewki. Wystarczy zblendować z nią zupę. Wyjdzie nieco gęstsza, lecz będzie przy tym delikatnie słodka.
Zupę w łatwy sposób możecie przyrządzić w wersji bezmięsnej. Wystarczy, że wybierzecie bulion warzywny jako bazę a śmietankę i żółtko pominiecie. Możecie też wlać sojowy napój, który doda porcję białka i delikatnie zabieli zupę.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron