Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-18T100843.614

canva/arfo

Przepis Kuronia na pyszną zupę pomidorową

25 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż nie lubi słodko-kwaśnego smaku pomidorów? Pomidorowa jest jedną z ukochanych zup Polaków. Spróbujcie przepisu Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie fantastycznie aromatyczna.

Polecaliśmy wam już niejednokrotnie sprawdzone przepisy na pomidorową. Tę zupę można stworzyć w wielu pysznych wariantach — z ziołami prowansalskimi, z miętą, a nawet z ostrą papryczką. Dziś przypominamy klasykę.

Przepis na pyszną zupę pomidorową Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 2 l drobiowego wywaru

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 70 ml śmietanki 12%

  • 1 żółtko

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Przecedzony wywar podgrzewamy w garnku. Wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy na małym ogniu. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, aby śmietana się zahartowała.

Cały czas mieszając zupę, powoli wlewamy ciepłą mieszaninę. Podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Podajemy z makaronem, z grzankami lub ze świeżym pieczywem.

Wskazówki:

  • Zamiast cukru możecie użyć ugotowanej marchewki. Wystarczy zblendować z nią zupę. Wyjdzie nieco gęstsza, lecz będzie przy tym delikatnie słodka.

  • Zupę w łatwy sposób możecie przyrządzić w wersji bezmięsnej. Wystarczy, że wybierzecie bulion warzywny jako bazę a śmietankę i żółtko pominiecie. Możecie też wlać sojowy napój, który doda porcję białka i delikatnie zabieli zupę.

Zupa pomidorowa w garnku

Zupa pomidorowa w garnku

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
spaghetti bolognese

Przepisy

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >