Prawie wszyscy zapomnieli o tej zupie. Robię ją praktycznie w każdą zimę, to hit w moim domu
Czy marzy ci się znakomita zupa, która świetnie rozgrzewa? W takim razie mam przepis na idealną potrawę pełną mięsa, kapusty kiszonej, warzyw i grzybów. Ta zupa odeszła nieco w zapomnienie, ale jej smak niektórym wciąż się śni po nocach.
Kwaśnica nasyci i rozgrzeje zimą
Gdy za oknem trzaskający mróz i śnieg, to znak, że pora ugotować tę zupę. W moim domu każdy czeka na kwaśnicę, bo jest wyjątkowo smaczna i wspaniale syci . Pełna jest mięsa, kiełbasy i boczku. Do tego kapusta kiszona i grzyby. Czego chcieć więcej?
Niektórzy czekają na dokładkę i wcale im się nie dziwię, bo ta zupa aż prosi się o kolejną porcję. Cudownie smakuje, pachnie i rozgrzewa tak, ze żaden mróz nam niestraszny . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Monika Prezentuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak ugotować kwaśnicę?
Składniki:
- ½ kg kiełbasy
- ¼ kg boczku
- wędzone kości
- 1 golonka
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- słoik kapusty kiszonej
- grzyby suszone
- 5 ziemniaków
- marchew
- por
- seler
- 1 cebula
Mięso gotujemy do miękkości, dodajemy kapustę kiszoną, grzyby i kości. Kroimy warzywa, a gdy kapusta będzie miękka, to z garnka wyjmujemy kości . Do garnka dodajemy jeszcze pokrojone warzywa i gdy będą miękkie, to dorzucamy podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę.
Gotujemy jeszcze około 15 minut, doprawiamy do smaku i możemy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po upływie tego czasu zupa jest już gotowa do podania . Jest tłusta, bardzo pożywna i idealna na zimę.
Kwaśnica pełna smaku i energii
Kwaśnica jest bardzo pożywną i tłustą zupą. Zjedzenie jej zapewni nam dużo energii i rozgrzeje, co ma szczególne znaczenie zimą . To zupa idealna na mrozy i uzupełnienie energii. Pełna jest smaku, ale też ma dużo kalorii. Jednak w mroźne dni możemy sobie pozwolić na tak tłustą i sycącą zupę.
Kwaśnica będzie smakowała szczególnie smakoszom mięsa i tzw. chłopskiego jadła. Zupę ugotujemy w prosty sposób, jednak zajmie nam to sporo czasu . Wszystkie składniki muszą być idealnie miękkie, ale warto czekać na tę znakomitą zupę. Pisaliśmy o tym, jak upiec chleb w garze. Radziliśmy, jak zrobić soczyste mielone.