Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Precle obwarzane z dodatkiem złocistego napoju. Chrupiąca przekąska na spotkanie ze znajomymi

Precle obwarzane z dodatkiem złocistego napoju. Chrupiąca przekąska na spotkanie ze znajomymi

Precle obwarzane z dodatkiem złocistego napoju
canva/karandaev

Precle obwarzane są znakomitą przekąską. Zastępując wodę lub mleko złocistym płynem, uzyskacie znakomite rezultaty. Przygotowanie nie sprawi wam problemu, a rarytasowi mało kto się nie oprze. Spróbujecie?

Obwarzane precle piwne są klasyczną przekąską towarzyszącą spotkaniom ze znajomymi — nie tylko tym skupionym na oglądaniu sportowych zmagań. Jeśli zastosujecie odpowiednie triki, domowa wersja przysmaku będzie lepsza niż gotowce. Zdradzamy prostą i sprawdzoną recepturę.

W przepisie wykorzystamy nie tylko jasne piwo typu lager, ale też sodę oczyszczoną. Dodana do wody, w której obwarzać będziemy gotowe ciasto drożdżowe, sprawi, że uzyskamy apetycznie wyglądającą i chrupiącą skorupkę. Wzmocnimy ten efekt, obtaczając precle przed upieczeniem w soli, sezamie lub maku. W każdej z wersji będą wyśmienite.

Przepis na pyszne precle obwarzane z piwem

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 700 ml jasnego piwa

  • 16 g drożdży

  • 24 g masła

  • 30 g cukru

  • 9 g soli

Dodatkowo:

  • 1,5 litra wody + 10 ml do jaj

  • 50 g sody oczyszczonej

  • 2 jaja

  • sól gruboziarnista, sezam lub mak

Jak przygotować precle obwarzane? Wykorzystajcie piwo, a będą fantastyczne

Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy cukier i sól. Następnie dodajemy masło. Piwo łączymy z drożdżami instant i łączymy mieszankę z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po około 60 minutach ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, po czym dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w długi wałek. Końce składamy tak, aby uzyskać pętelkę. Następnie zawijamy końce dwukrotnie tak, aby uzyskać podobny do warkocza splot i przyklejamy je u góry po obu stronach pętli.

Tak uformowane precle obwarzamy we wrzątku z dodatkiem sody przez 20 sekund. W połowie obracamy je na drugą stronę. Każdą sztukę układamy na wyłożonej papierem blasze i smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Obsypujemy wybranymi dodatkami. Precle obwarzane pieczemy od 10 do 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. W tym czasie powinny zdążyć ładnie się zarumienić. Podajemy po ostygnięciu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite przekąski. Szczególnie polecamy chrupiące i wyraziste krążki cebulowe. Być może skuszą was też paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem boczku.

Precle obwarzane są wyśmienite
canva/JuliaMikhaylova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: