Precle obwarzane z dodatkiem złocistego napoju. Chrupiąca przekąska na spotkanie ze znajomymi
Precle obwarzane są znakomitą przekąską. Zastępując wodę lub mleko złocistym płynem, uzyskacie znakomite rezultaty. Przygotowanie nie sprawi wam problemu, a rarytasowi mało kto się nie oprze. Spróbujecie?
Obwarzane precle piwne są klasyczną przekąską towarzyszącą spotkaniom ze znajomymi — nie tylko tym skupionym na oglądaniu sportowych zmagań. Jeśli zastosujecie odpowiednie triki, domowa wersja przysmaku będzie lepsza niż gotowce. Zdradzamy prostą i sprawdzoną recepturę.
W przepisie wykorzystamy nie tylko jasne piwo typu lager, ale też sodę oczyszczoną. Dodana do wody, w której obwarzać będziemy gotowe ciasto drożdżowe, sprawi, że uzyskamy apetycznie wyglądającą i chrupiącą skorupkę. Wzmocnimy ten efekt, obtaczając precle przed upieczeniem w soli, sezamie lub maku. W każdej z wersji będą wyśmienite.
Przepis na pyszne precle obwarzane z piwem
Składniki:
1 kg mąki pszennej
700 ml jasnego piwa
16 g drożdży
24 g masła
30 g cukru
9 g soli
Dodatkowo:
1,5 litra wody + 10 ml do jaj
50 g sody oczyszczonej
2 jaja
sól gruboziarnista, sezam lub mak
Jak przygotować precle obwarzane? Wykorzystajcie piwo, a będą fantastyczne
Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy cukier i sól. Następnie dodajemy masło. Piwo łączymy z drożdżami instant i łączymy mieszankę z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po około 60 minutach ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, po czym dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w długi wałek. Końce składamy tak, aby uzyskać pętelkę. Następnie zawijamy końce dwukrotnie tak, aby uzyskać podobny do warkocza splot i przyklejamy je u góry po obu stronach pętli.
Tak uformowane precle obwarzamy we wrzątku z dodatkiem sody przez 20 sekund. W połowie obracamy je na drugą stronę. Każdą sztukę układamy na wyłożonej papierem blasze i smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Obsypujemy wybranymi dodatkami. Precle obwarzane pieczemy od 10 do 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. W tym czasie powinny zdążyć ładnie się zarumienić. Podajemy po ostygnięciu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite przekąski. Szczególnie polecamy chrupiące i wyraziste krążki cebulowe. Być może skuszą was też paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem boczku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama