Prosty patent na mięciutki i soczysty pieczony schab
Pieczony schab zrobiony w dobry sposób jest wyjątkowy - soczysty i delikatny, a zarazem bardzo intensywny w smaku. Łatwo można jednak zepsuć tę pieczeń, ponieważ schab szybko ulega wysuszeniu, jeśli piecze się go błędnie. Poniżej pokazujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każdy pieczony schab będzie smakował idealnie.
Pieczony schab jest dla wielu najlepszą pieczenią, jaką można sobie wyobrazić. Aby sprostać tak wygórowanym oczekiwaniom, warto znać dobry przepis umożliwiający zachwycenie wszystkich smakoszy. Kluczem do uzyskania delikatności jest zamarynowanie całego kawałka mięsa.
Marynowanie nie tylko wpływa na ogólny smak i aromat mięsa. W tej marynacie znajduje się niewielka ilość octu, który zmiękcza strukturę mięsa i nadaje mu większej soczystości. Z tego powodu nie należy przyspieszać procesu marynowania ani całkowicie go pomijać.
Przepis na soczysty pieczony schab
Składniki:
-
1,5 kg schabu
-
1 l wody
-
1 łyżka octu
-
2 łyżki soli
-
2 łyżki cukru
-
8 ząbków czosnku
-
pieprz
-
4 łyżki majeranku
-
30 g masła
-
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
Zacznij od odkrojenia z mięsa wszelkich przerostów tłuszczowych i błonek. Do garnka wlej wodę, wsyp sól, cukier, 2 łyżki majeranku, ocet, ziarna pieprzu oraz 5 ząbków czosnku lekko ściśniętych. Podgrzej zalewę, aż rozpuści się cukier i sól, a następnie odstaw ją do ostudzenia.
Schab włóż do marynaty i przełóż ją do lodówki. Tam mięso powinno pozostać minimalnie 12 godzin, jednak najlepsze efekty uzyskuje się po marynowaniu 24 czy nawet 48 godzin. W połowie moczenia przewróć schab na drugą stronę.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Czosnek zgnieć i połącz z masłem, 2 łyżkami majernaku, słodką papryką i świeżo mielonym pieprzem. Nasmaruj mieszanką osuszony z zalewy schab. Owiń go folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 160 stopni Celsjusza i piecz schab jeszcze 1.5 h. Na 10 minut przed końcem odwiń folię, aby mięso się zarumieniło.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.
Źródło:LauriPatterson, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram