Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na chrupiące chipsy z bobu
canva.com/DAPA Images

Prosty przepis na chrupiące chipsy z bobu

24 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Bób zazwyczaj jadamy pod postacią gotowanych fasolek, a niekiedy smażymy je z różnymi dodatkami. Można z niego jednak przygotować pyszne chipsy, które stanowią zamiennik klasycznych chrupek z ziemniaków. Są zdrowsze, smaczniejsze i łatwe w zrobieniu.

Tradycyjne chipsy ziemniaczane są popularną przekąską, która jest jednak wyjątkowo niezdrowa. Ogromne ilości soli, tłuszczu i konserwantów nie wpływają korzystnie na organizm człowieka. Dlatego znacznie lepiej jest sporządzać je samodzielnie - ze zdrowego bobu.

Dużą zaletą poniższej receptury jest praktycznie całkowite zrezygnowanie z tłuszczu. To właśnie smażenie na głębokim oleju sprawia, że chipsy są tak niezdrowe. W tym przypadku bób jest gotowany i pieczony, a więc zachowuje się w nim znacznie więcej wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chipsy z bobu

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • kilogram bobu

  • sól

  • cukier

  • papryka wędzona w proszku

  • pieprz cayenne

  • rozmaryn

  • oliwa

Zacznij od opłukania bobu pod bieżącą wodą. Przełóż go do garnka i zalej dwoma litrami wody. Wsyp jedną łyżeczkę cukru, postaw na gazie i gotuj przez 7 minut. Nie należy go przegotować, aby chipsy zachowały swój kształt.

Po ugotowaniu odcedź go i rozłóż na ręczniku kuchennym, aby resztka wody całkowicie obsiąkła. Przełóż go do miski, skropl oliwą, dopraw solą, pieprzem cayenne, rozmarynem oraz wędzoną papryką w proszku.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozsyp bób. Wstaw blachę do pieca na około 25 minut. W międzyczasie przemieszaj nasiona, aby równo się upiekły.

Pieczony bób
undefined

Źródło: Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy