Prosty przepis na domowe kajzerki. Mięciutkie bułeczki w sam raz na śniadanie
Kajzerki większość Polaków kupuje codziennie rano w pobliskiej piekarni bądź sklepie spożywczym. Ci, którzy cenią sobie jednak wspaniały smak i zdrowy skład, mogą skorzystać z poniższej receptury. Dzięki niej można wykonać najlepsze domowe kajzerki, zachwycające delikatnym środkiem i chrupiącą skórką.
Kajzerki w żadnym wypadku nie są skomplikowane w przygotowaniu w warunkach domowych. Co więcej, prawdopodobnie nie będziesz musiał nawet wychodzić do sklepu, gdyż wszystkie składniki można zwykle znaleźć w kuchni.
Przepis na domowe kajzerki
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli
250 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody wlej do miseczki i rozpuść w niej łyżeczkę cukru. Następnie wsyp lub wkrusz drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby grzyby zaczęły swoją pracę.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj do niej sól i przemieszaj. Wlej do niej drożdże z wodą, jajko oraz olej. Wyrób ciasto ręcznie lub w mikserze, aż zbije się w gładką i lśniącą kulę. Przykryj je i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przełóż ciasto na stolnicę, krótko zagnieć, uformuj wałek i potnij na 10 kawałków. Każdy uformuj w kulkę. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Natnij każdą kulkę nożem i wstaw je do pieca nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia przepis na chleb zrobiony w garnku.
Źródło zdjęcia: canva/waseber, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: beszamel.se.pl