Smakosze.pl
meatballs-1994807 1920

pixabay / congerdesign

Prosty sposób na puszyste kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

9 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który bardzo często gości na naszych stołach. Co zrobić, aby zawsze wyszły one idealnie puszyste oraz soczyste. Okazuje się, że doskonałym pomysłem jest dodanie do nich łyżeczki musztardy.

Kotlety mielone to jeden z klasyków, bez których nie wyobrażamy sobie rodzinnych obiadów. Co zrobić, aby zawsze wychodziły one idealnie puszyste oraz soczyste. Doświadczone mistrzynie gotowania, czyli nasze babcie polecały, aby zawsze wzbogacić je o łyżeczkę nietypowego dodatku - musztardy.

Prosty sposób na pyszne kotlety mielone

Chociaż kotlety mielone są daniem, które nie powinno mieć przed nami żadnych sekretów, to dziś prezentujemy nieco odświeżoną wersję tej potrawy. Nie mamy wątpliwości, że przypadnie Wam do gustu!

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 bułka kajzerka

  • 0,5 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • trochę oliwy z oliwek

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na łyżce oleju. Zamocz w mleku bułkę, a następnie ją odciśnij.

Umyj mięso, a później zmiel je w maszynce i włóż do miski. Dodaj do niego zeszkloną wcześniej cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę, musztardę oraz rozmaryn. Masę mięsną dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Danie podawaj w towarzystwie ziemniaków oraz ulubionych surówek.

Polecamy również przepis na orientalną wersję kotletów mielonych oraz niezwykłą recepturę Okrasy na wege obiad.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Czytaj więcej >

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >