Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę. Najlepszy smak sezonu
canva/Maria_Lapina; Pawel Wodzynski/East News

Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę. Najlepszy smak sezonu

5 czerwca 2022

Młoda kapusta jest pyszna. Każdy smakosz zgodzi się z tym stwierdzeniem. Warto zatem przygotować ją, póki jest dostępna. Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na niezwykle aromatyczną wersję z koperkiem, który z pewnością skradnie wasze serca. Spróbujcie koniecznie.

Z młodej kapusty można przyrządzić zarówno chrupiącą surówkę , jak i pełen smaku bigos . Ewa Wachowicz robi z niej delikatny i niezwykle aromatyczny smakołyk z koperkiem i śmietaną. Będzie idealny nie tylko do tradycyjnego obiadu ze schabowym . Skusicie się?

Przepis na młodą kapustę z koperkiem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2-3 łyżki wody

  • 200 g śmietany

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 1 spora garść posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Młodą kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i szatkujemy. Umieszczamy ją w większym garnku. Wlewamy wodę i dusimy.

Na patelni topimy masło, a następnie podsmażamy na nim mąkę. Łączymy ją z płynem z garnka. Gdy masa będzie jednolita i pozbawiona grudek, wlewamy ją do kapusty. Całość mieszamy, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę.

Do kapusty wlewamy sok z cytryny. Wrzucamy również rozdrobniony koperek. Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy i podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Kapustę możemy przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić masło olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i a zamiast klasycznej śmietany zastosować produkt sojowy.

  • Głąba i zewnętrze liście kapusty warto zachować. Sprawdzą się jako składnik rosołu z warzywnych resztek .

Koperek jest świetnym dodatkiem do młodej kapusty
Koperek jest świetnym dodatkiem do młodej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/constantinopris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy