Smakosze.pl Przepisy Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety
youtube.com/@KuchniaMarioli

Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety

16 stycznia 2024

Te szybkie, smaczne i tanie kotlety są świetną alternatywą dla tych, które najczęściej pojawiają się na naszych talerzach. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zakakującemu, płynnemu nadzieniu z pewnością przypadną wszystkim do gustu. W końcu nie ma to jak roztopiony ser.

Kotlety po szwajcarsku, czyli cordon bleu

Kiedy myślimy o panierowanych kotletach drobiowych ze smakowitym farszem, pierwsze, co przychodzi do głowy, to oczywiście devolay. Co ciekawe, przyjęta w Polsce francuska nazwa tych kotletów nie odzwierciedla ich pochodzenia. Poza naszym krajem nazywane są przeważnie, bardziej zgodnie z prawdą, kotletami po kijowsku .

W przeciwieństwie do nich kotlety po szwajcarsku nie nazywają się tak tylko ze względu na dodatek żółtego sera. Rzeczywiście pochodzą ze Szwajcarii i są też znane pod nazwą cordon bleu. Oryginalnie cielęce, już od 50 lat występują także w postaci drobiowej, jak w tym przepisie.

Smażenie kotletów
youtube.com/@KuchniaMarioli
Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Kotlety schabowe mogą się schować

Kanał Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje użycie szynki konserwowej. Można jednak użyć dowolnej wędliny a nawet wędzonego boczku. W naszym przepisie jest to zwykła szynka . Jest to składnik zgodny z oryginalnym przepisem na cordon bleu .

Składniki

  • 4 połówki piersi kurczaka zagrodowego
  • 4 plastry szynki
  • 4 grube plastry sera żółtego
  • Mała łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki i bułki tartej na panierkę
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowujemy kotlety po szwajcarsku

Piersi z kurczaka przecinamy z grubości i rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą i suszonym czosnkiem. Na każdym kotlecie układamy plastry szynki i sera i zawijamy w mieszki .

Tak zwinięte kotlety panierujemy . Najpierw obtaczamy je w mące, a następnie w kąpieli z roztrzepanego jajka z mlekiem. Na końcu lądują w bułce tartej.

Na patelnię nalewamy grubą warstwę oleju i dobrze rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika na średni i smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

Gotowe kotlety wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Serwujemy gorące i z płynnym serem w środku. Wypróbuj też przepis na złocistą pierś z kurczaka i włoską zupę z kapusty i fasoli .

Faszerowanie kotletóq
youtube.com/@KuchniaMarioli
To ciasto zrobisz w 5 minut. Wystarczy pokroić pomarańcze, zalać tą masą i wstawić do piekarnika
Strzelczyk wziął kawał karkówki i przygotował prawdziwe cudo. Taki obiad starcza nawet na kilka dni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy