Smakosze.pl Przepisy Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne

31 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na domowe lody i zapomnij o tych ze sklepu. Te zrobione własnoręcznie mają sprawdzony i zdrowy skład. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak deseru podbije podniebienia każdego. Domownicy będą zachwyceni niezależnie od wieku.

Domowe lody lepsze niż ze sklepu

Pogoda sprzyja na tyle, że to dobry czas, aby pomyśleć o zimnych deserach . Na myśl od razu przychodzą lody . To oczywiste, ale od dzisiaj nie kupisz ich już w sklepie, tylko zrobisz je sama.

Przepis jest banalny i co najważniejsze domowe lody przebijają smakiem te gotowe. Najważniejsze jednak jest to, że w składzie lodów znajdą się same proste składniki. Będzie zdrowo i smacznie.

lody domo.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Rozgniótł maliny na ręczniku i podsypał ziemią. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania

Domowe lody z kilku składników

Domowe lody przygotujesz z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Do najważniejszych należą przede wszystkim herbatniki oraz te, z których przygotujesz masę. Wszystkie potrzebne produkty umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przygotuj pyszne lody dla całej rodziny. Zdjęcia pochodzą z kanału Sprint Cooking , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 200 ml skondensowanego mleka bez cukru
  • 8 ml ekstraktu waniliowego
  • 20 g wiórków czekoladowych
  • 20 ml syropu owocowego
  • 250 g herbatników

Przepis na domowe lody

Do miski wlej śmietankę i zacznij ubijać ją mikserem. W trakcie miksowania partiami wsypuj cukier puder. Wlej ekstrakt waniliowy.

Śmietanę z cukrem ubij na sztywno. Dodaj skondensowane mleko. Ponownie wymieszaj składniki .

Wlej syrop owocowy i wsyp wiórki czekoladowe. Wymieszaj składniki. W foremce ułóż herbatniki.

Wyłóż na nich śmietankowa masę i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzch ułóż drugą warstwę herbatników. Formę przykryj folią spożywczą.

Lody wstaw do zamrażarki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Póżniej krój je na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis Wachowicz na ogórki małosolne oraz dowiedz się, jak przygotować doskonałe schabowe .

l odami.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Wachowicz do każdego słoika wlewa po 1 łyżce. Ogórki małosolne wychodzą pyszne, jak nigdy
Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy