Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne
Poznaj przepis na domowe lody i zapomnij o tych ze sklepu. Te zrobione własnoręcznie mają sprawdzony i zdrowy skład. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak deseru podbije podniebienia każdego. Domownicy będą zachwyceni niezależnie od wieku.
Domowe lody lepsze niż ze sklepu
Pogoda sprzyja na tyle, że to dobry czas, aby pomyśleć o zimnych deserach . Na myśl od razu przychodzą lody . To oczywiste, ale od dzisiaj nie kupisz ich już w sklepie, tylko zrobisz je sama.
Przepis jest banalny i co najważniejsze domowe lody przebijają smakiem te gotowe. Najważniejsze jednak jest to, że w składzie lodów znajdą się same proste składniki. Będzie zdrowo i smacznie.
Domowe lody z kilku składników
Domowe lody przygotujesz z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Do najważniejszych należą przede wszystkim herbatniki oraz te, z których przygotujesz masę. Wszystkie potrzebne produkty umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przygotuj pyszne lody dla całej rodziny. Zdjęcia pochodzą z kanału Sprint Cooking , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 500 ml śmietany 30%
- 60 g cukru pudru
- 200 ml skondensowanego mleka bez cukru
- 8 ml ekstraktu waniliowego
- 20 g wiórków czekoladowych
- 20 ml syropu owocowego
- 250 g herbatników
Przepis na domowe lody
Do miski wlej śmietankę i zacznij ubijać ją mikserem. W trakcie miksowania partiami wsypuj cukier puder. Wlej ekstrakt waniliowy.
Śmietanę z cukrem ubij na sztywno. Dodaj skondensowane mleko. Ponownie wymieszaj składniki .
Wlej syrop owocowy i wsyp wiórki czekoladowe. Wymieszaj składniki. W foremce ułóż herbatniki.
Wyłóż na nich śmietankowa masę i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzch ułóż drugą warstwę herbatników. Formę przykryj folią spożywczą.
Lody wstaw do zamrażarki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Póżniej krój je na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis Wachowicz na ogórki małosolne oraz dowiedz się, jak przygotować doskonałe schabowe .