Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz do każdego słoika wlewa po 1 łyżce. Ogórki małosolne wychodzą pyszne, jak nigdy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.05.2024 17:26

Wachowicz do każdego słoika wlewa po 1 łyżce. Ogórki małosolne wychodzą pyszne, jak nigdy

Ewa Wachowicz i ogórki małosolne
Fot. Canva/BArtosz Choroszewski, Instagram/ewawachowicz

Znana dziennikarka kulinarna - Ewa Wachowicz - podzieliła się swoim przepisem na ogórki małosolne. Dodaje jeden składnik, który sprawia, że smakują obłędnie. Poznaj jej sposób, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Wiele osób będzie zaskoczonych. 

Ewa Wachowicz pokazała swój sposób na ogórki małosolne

Ewa Wachowicz znana jest ze swoich licznych programów kulinarnych, w których dzieli się swoimi dopracowanymi a przede wszystkim sprawdzonymi przepisami. Od dłuższego czasu Wachowicz receptury umieszcza także na swojej stronie internetowej. 

To właśnie tam odkryliśmy jej genialny sposób na ogórki małosolne. Ten popularny dodatek obiadowy nigdy nie smakował lepiej. Dokładny przepis oraz wszystkie składniki poznasz za chwilę. 

ogó rki.jpg
Fot. Canva/Timolina
Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia

Nie zapomnij o tym dodatku

Aby ogórki małosolne z przepisu Wachowicz były smaczne, do każdego słoika musisz dodać po jednej łyżce miodu. Składnik choć zaskakujący sprawia, że ogórki nabierają doskonałego smaku. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. 

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • ząbki czosnku (2 na każdy litrowy słoik)
  • gałązki kopru
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilka liści czarnej porzeczki
  • woda
  • miód
  • sól

Przepis Wachowicz na ogórki małosolne

Oczyszczone i umyte ogórki włóż do słoików. Następnie do każdego dodaj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, po 2 ząbki czosnku oraz gałązki kopru i liście czarnej porzeczki. 

Wsyp także gorczycę i dodaj po łyżce miodu. Do wody wsyp sól. Pamiętaj, że na każdy litr wody należy wsypać po łyżce soli. Wodę zagotuj, a następnie przestudź i zalej nią ogórki. 

Słoiki szczelnie zamknij i odstaw w chłodne i zacienione miejsce. Będą gotowe do spożycia po 2-3 dniach. Sprawdź przepis na deser z brzoskwini oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się już w polskich lasach

ogórki mało.jpg
Fot. Canva/OlgaLepeshkina