Smakosze.pl Porady Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Tylko psujesz jego smak
canva/valentynsemenov

Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Tylko psujesz jego smak

19 sierpnia 2023

Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Niedoświadczeni jednak często wybierają mięso, które powoduje, że zupa wychodzi mdła. Czego unikać i po co sięgać? Wyjaśniamy.

Rosół z kury jest najlepszy

O tym, że esencjonalny i pyszny rosół przygotujemy na mięsie z kury, słyszał chyba każdy Polak. Osoby, które nigdy dania nie przyrządzały, bardzo często niestety wybierają niewłaściwe kawałki. Kierując się przyzwyczajeniami, sięgają po dobrze sobie znane filety.

Pierś z kurczaka jest jednak dobra jedynie do sałatek czy dań głównych z surówką i ziemniakami. Pełnego treści rosołu z niej nie zrobimy. Jakie mięso będzie lepsze? Podpowiadamy w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Jakie mięso na rosół.jpg
canva/mamadela
Moja mama w niedzielę nie robi schabowych. Zastąpiła je tym daniem, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki

Jakie mięso wybrać na rosół?

Zupa na piersiach kurczaka nie ma bogatego smaku, gdyż jest to chude mięso. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i nie może go zabraknąć w tym daniu. Dlatego też rosół musi być ugotowany na takim kawałku kury, która nie została go pozbawiona.

Nadawać się będą zatem korpusy, skrzydełka, czy udka z kością. Smak można wzbogacić o dodatek wołowego żebra, szpondra czy pręgi. Niektórzy też z powodzeniem gotują rosół z kaczki czy perliczki.

Czego nie wrzucać do rosołu?

Użycie chudego mięsa to nie jedyny błąd podczas gotowania rosołu. Równie mocno wpływającym na smak zupy potknięciem może być dodanie zbyt dużej ilości marchewki. Nietrudno o nie, gdy wybieramy gotowe zestawy włoszczyzny.

Ich kupno odradza sama Magda Gessler , wskazując, że zazwyczaj mają złe proporcje. O innych błędach w przygotowaniu rosołu przeczytacie w tym materiale . Wyjaśniamy tam mi.n. kiedy wrzucić mięso i jak je wcześniej przygotować.

Rosół z kurczaka moze być smaczny.jpg
canva/macniak
W Biedronce powariowali. Od jutra towar za pół ceny. Trzeba spełnić 1 warunek, a limity są nieuniknione
Schudła 55 kg. Jej przepis na odchudzającą kawę rozgrzał Internet do czerwoności
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy