Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama w niedzielę nie robi schabowych. Zastąpiła je tym daniem, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki

Moja mama w niedzielę nie robi schabowych. Zastąpiła je tym daniem, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki

Nietypowe kotlety schabowe
canva/Slatan

Zamiast kotletów schabowych u mnie w domu były podawane mięsne roladki. Co weekend mam podsmażała składniki na farsz i sprawnie zawijała go w rozbity schab. Po obsmażeniu i zapieczeniu raczyliśmy się soczystym, kruchym i pełnym aromatu obiadem. 

Kotlety schabowe w formie roladek są znakomite

Nietuzinkowy pomysł na obiad spodoba się nawet tradycjonalistom. Pyszne połączenie schabu i dobrze przyprawionych pieczarek znam z domu rodzinnego. Moja mama co niedziela robiła takie frykasy.

Składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 400 g pieczarek
  • 2 nieduże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mąka pszenne do obtoczenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Doprawienie pieczarek ziołami i czosnkiem moim zdaniem jest konieczne, by wydobyć ich wyjątkowy aromat. Możecie też pominąć te składniki. Pod zdjęciem znajdziecie instrukcję wykonania roladek schabowych.

Klasyczne kotlety schabowe odejdą w zapomnienie.jpg
canva/Africa images
W Biedronce powariowali. Od jutra towar za pół ceny. Trzeba spełnić 1 warunek, a limity są nieuniknione

Jak zrobić kotlety schabowe w formie roladek?

Zaczynamy od pocięcia schabu na plastry o rozbicia każdego z nich na grubość 4-5 mm. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem.

Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, pod koniec przesmażając przez chwilę z czosnkiem. Wrzucamy grzyby. Redukujemy je. Oprószamy solą i pieprzem przed zakończeniem.

W ten sposób uwolnimy resztę wody i dodamy im nieco smaku. Po zdjęciu z ognia mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Farsz układamy na schabie i formujemy ciasne roladki.

Obtaczamy je w mące pszennej i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przenosimy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciepłym bulionem. Przykrywamy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Jak podać kotlety schabowe w formie roladek?

Danie znakomicie smakuje z ryżem, delikatną kaszą, ziemniakami z wody lub pieca, a nawet makaronem. Koniecznie przygotujcie do niego również soczystą i wyrazistą w smaku surówkę.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych propozycji, które ożywią każde kotlety schabowe. Sprawdźcie klasyczną marchewkę z jabłkiem. Być może spodoba wam się też surówka z kalarepy z lekkim sosem.

Kotlety schabowe w formie roladek.jpg
canva/12MN