Smakosze.pl Dieta Przenigdy nie susz tych grzybów. Będą szkodliwe dla zdrowia
canva/gresei

Przenigdy nie susz tych grzybów. Będą szkodliwe dla zdrowia

20 sierpnia 2023

Suszenie grzybów nie zawsze jest dobrym pomysłem. Okazuje się, że niektóre okazy po poddaniu procedurze stają się niebezpieczne dla zdrowia. Zmarnujemy czas i pieniądze, a efekty nie będą dobre. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.

Prawidłowe suszenie grzybów jest kluczowe

Choć utrwalenie skarbów lasu jest przydatne — bo zimą przydają się podczas gotowania rozgrzewających potraw — konieczne jest umiejętne przeprowadzenie suszenia. Najlepszym sposobem jest bowiem pozostawienie grzybów na słońcu.

Mało kto jednak ma na to czas i warunki, ponieważ potrzeba aż 7 dni, by uznać, że grzyby są wystarczająco suche. A jeszcze trzeba je wybrać i oczyścić. W tej kwestii też zdarzają się błędy. Piszemy o nich w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Borowiki nadają się do suszenia.jpg
canva/ezp
Schudła 55 kg. Jej przepis na odchudzającą kawę rozgrzał Internet do czerwoności

Suszenie tych grzybów jest błędem

Wiele osób po zebraniu grzybów przystępuje do ich mycia. Pomysł jest dobry, jeśli zamierzamy je od razu wykorzystać. Okazy przeznaczone na suszenie powinny być pozbawione zanieczyszczeń bez udziału wody.

Dlaczego? Jej resztki mogą pozostać wewnątrz i doprowadzić do gnicia , w niedostępnych dla oka ludzkiego miejscach. Możemy nieświadomie spożyć pleśń, narażając na szwank swoje zdrowie. Grzyby na suszenie zawsze szorujmy, skrobmy i przecierajmy suchą ściereczką.

Suszenie grzybów blaszkowych nie ma sensu

Niektóre gatunki grzybów stracą walory po wysuszeniu. Kurki mogą stać się gorzkie, kanie utracą swój aromat, a w rydzach dojdzie do degradacji białek i uwolnienia toksyn. Wszystkie wymienione gatunki przy okazji pokruszą się i ich wykorzystanie będzie bardzo trudne.

Na naszej stronie znajdziecie więcej wskazówek dotyczących przechowywania grzybów. W tym artykule wyjaśniamy jak mrozić skarby lasu . Ten natomiast wyjaśnia jak dobrać czas gotowania do gatunku grzyba .

Suszenie grzybów blaszkowych nie ma sensu.jpg
canva/ManuelVelasco
Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
To mój ulubiony sposób na śniadanie z jajek. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, jajecznica się chowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy