Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Moja żona gotuje

Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać

19 Sierpnia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Ostatnio zaprzyjaźniona kucharka dała mi spróbować swojego specjału. Chodzi o sałatkę z kapusty, przyrządzaną w słoikach. Od razu wyczułam wyjątkowy składnik, który bardzo pasował do całości. Momentalnie poprosiłam znajomą o przepis na jej kapustę w słoikach.

Kapusta w słoikach jest wyjątkowa dzięki temu składnikowi

Sałatka z kapusty w słoikach od mojej znajomej zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Idealnie łączyła w sobie smaki słodkie z nieco pikantnymi. Gdy usłyszałam, jaki składnik znajduje się w przepisie, wszystko stało się jasne. Żałuję, że wcześniej sama nie wpadłam na taki dodatek.

Tajnym składnikiem sałatki z kapusty w słoikach jest odrobina ostrej papryczki. Nadaje ona całości intrygującego pikantnego wyrazu. Jej ilość można dostosować do własnych preferencji, jednak nie warto z niej zrezygnować. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sama.

papryczka chili.jpg
Canva / ma-no
najlepszy napój na cholesterol

Mikstura, którą robimy zimą na przeziębienie, działa cuda na cholesterol. Moja mama pije ją przez cały rok, wyniki ma na medal

CZYTAJ DALEJ

Przepis na najlepszą sałatkę z kapusty

Składniki:
  • ½ średniej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 3 niewielkie ogórki gruntowe
Składniki na zalewę:
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki octu
  • 3 łyżeczki soli

Jak zrobić najlepszą sałatkę z kapusty?

Przygotuj warzywa do sałatki z kapusty. Papryki umyj, oczyść i pokrój z cienkie plasterki. Kapustę drobno poszatkuj. Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj.

Marchewki i ogórki do sałatki z kapusty omyj i zetrzyj na grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Przygotuj zalewę do kapusty w słoikach. Składniki włóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij je z ognia i zalej uzyskanym płynem warzywa. Wszystko wymieszaj.

Sałatkę z kapusty porozkładaj do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu kapustę w słoikach odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Koniecznie wypróbuj tę błyskawiczną i bardzo zdrową surówkę . Ta pieczona kapusta po prostu powala smakiem .

siekanie kapusty na sałatkę.jpg
Canva / Svetlana Monyakova

 

canva/nif

Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca

CZYTAJ DALEJ
odwracanie jajek

Po kupieniu jajek w sklepie, odwróć je do góry nogami. Nawet nie wiesz ile możesz zyskać

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >