Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
Ostatnio zaprzyjaźniona kucharka dała mi spróbować swojego specjału. Chodzi o sałatkę z kapusty, przyrządzaną w słoikach. Od razu wyczułam wyjątkowy składnik, który bardzo pasował do całości. Momentalnie poprosiłam znajomą o przepis na jej kapustę w słoikach.
Kapusta w słoikach jest wyjątkowa dzięki temu składnikowi
Sałatka z kapusty w słoikach od mojej znajomej zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Idealnie łączyła w sobie smaki słodkie z nieco pikantnymi. Gdy usłyszałam, jaki składnik znajduje się w przepisie, wszystko stało się jasne. Żałuję, że wcześniej sama nie wpadłam na taki dodatek.
Tajnym składnikiem sałatki z kapusty w słoikach jest odrobina ostrej papryczki. Nadaje ona całości intrygującego pikantnego wyrazu. Jej ilość można dostosować do własnych preferencji, jednak nie warto z niej zrezygnować. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sama.
Mikstura, którą robimy zimą na przeziębienie, działa cuda na cholesterol. Moja mama pije ją przez cały rok, wyniki ma na medalPrzepis na najlepszą sałatkę z kapusty
Składniki:
- ½ średniej główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 3 niewielkie ogórki gruntowe
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
Jak zrobić najlepszą sałatkę z kapusty?
Przygotuj warzywa do sałatki z kapusty. Papryki umyj, oczyść i pokrój z cienkie plasterki. Kapustę drobno poszatkuj. Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj.
Marchewki i ogórki do sałatki z kapusty omyj i zetrzyj na grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Przygotuj zalewę do kapusty w słoikach. Składniki włóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij je z ognia i zalej uzyskanym płynem warzywa. Wszystko wymieszaj.
Sałatkę z kapusty porozkładaj do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu kapustę w słoikach odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Koniecznie wypróbuj tę błyskawiczną i bardzo zdrową surówkę. Ta pieczona kapusta po prostu powala smakiem.