Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.08.2023 20:03

Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać

gotowa kapusta w słoikach
Materiał YouTube z kanału Moja żona gotuje

Ostatnio zaprzyjaźniona kucharka dała mi spróbować swojego specjału. Chodzi o sałatkę z kapusty, przyrządzaną w słoikach. Od razu wyczułam wyjątkowy składnik, który bardzo pasował do całości. Momentalnie poprosiłam znajomą o przepis na jej kapustę w słoikach.

Kapusta w słoikach jest wyjątkowa dzięki temu składnikowi

Sałatka z kapusty w słoikach od mojej znajomej zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Idealnie łączyła w sobie smaki słodkie z nieco pikantnymi. Gdy usłyszałam, jaki składnik znajduje się w przepisie, wszystko stało się jasne. Żałuję, że wcześniej sama nie wpadłam na taki dodatek.

Tajnym składnikiem sałatki z kapusty w słoikach jest odrobina ostrej papryczki. Nadaje ona całości intrygującego pikantnego wyrazu. Jej ilość można dostosować do własnych preferencji, jednak nie warto z niej zrezygnować. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sama.

papryczka chili.jpg
Canva / ma-no
Mikstura, którą robimy zimą na przeziębienie, działa cuda na cholesterol. Moja mama pije ją przez cały rok, wyniki ma na medal

Przepis na najlepszą sałatkę z kapusty

Składniki:

  • ½ średniej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 3 niewielkie ogórki gruntowe

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki octu
  • 3 łyżeczki soli

Jak zrobić najlepszą sałatkę z kapusty?

Przygotuj warzywa do sałatki z kapusty. Papryki umyj, oczyść i pokrój z cienkie plasterki. Kapustę drobno poszatkuj. Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj.

Marchewki i ogórki do sałatki z kapusty omyj i zetrzyj na grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Przygotuj zalewę do kapusty w słoikach. Składniki włóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij je z ognia i zalej uzyskanym płynem warzywa. Wszystko wymieszaj.

Sałatkę z kapusty porozkładaj do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu kapustę w słoikach odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Koniecznie wypróbuj tę błyskawiczną i bardzo zdrową surówkę. Ta pieczona kapusta po prostu powala smakiem.

siekanie kapusty na sałatkę.jpg
Canva / Svetlana Monyakova