Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie używaj takich wieczek do słoików. Przez nie wszystkie przetwory będą do wyrzucenia
Fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Przenigdy nie używaj takich wieczek do słoików. Przez nie wszystkie przetwory będą do wyrzucenia

23 lipca 2024

Popularny kucharz z polskiego kulinarnego YouTube'a zwrócił uwagę na fatalny problem z wieczkami do słoików. Jeśli twoje przetwory nagminnie się psują, może winna jest przyczyna, którą wskazał.

Potrzeba dobrych weków

Weki i wekowanie – to dwa słowa, które powstały od nazwy firmy Weck. To ona 120 lat temu wprowadziła do sprzedaży słoiki do przetworów. Wszyscy dobrze je znamy – słoje w różnych rozmiarach, ze szklanką pokrywką, wymiennymi uszczelkami i sprężyną dopychającą pokrywkę podczas pasteryzacji.

Weki są dziś łatwo dostępne w sprzedaży, ale w astronomicznych cenach. Sprawiają one, że łatwiej dostać w takim słoiku surówkę w wykwintnej knajpie niż znaleźć go u babci w piwnicy. Kto cały czas ma w domu weki, siedzi jak smok na złotym skarbie. Reszta świata poszła w kierunku słojów z zakrętkami, tzw. twist-off .

felerne i dobre wieczka
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu

Uwaga na zakrętki

Zakręcane słoiki z metalowymi wieczkami to dziś najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Zostaje nam ich mnóstwo z różnych kupnych potraw i dodatków i można używać ich w nieskończoność. Inaczej jest jednak z nakrętkami. Te rdzewieją, przechodzą smakiem wyrazistych kiszonek, a gumowa warstwa uszczelniająca parcieje – słowem, trzeba regularnie kupować nowe.

Niestety, jak się okazuje, nie jest łatwo kupić dobre nakrętki. Zwrócił na to uwagę między innymi popularny na youtube kucharz Damian z kanału Kuchnia od kuchni. Pokazał on trzy opakowania nakrętek, które niedawno kupił. Nie wszystkie spełniały jego oczekiwania.

Damian zatytułował swój film Felerne wieczka zalewają Polskę i nasze zaprawy się psują!!! Tytuł jest nieco alarmistyczny, ale fakt, że z porównania produktów, które kupił, nie wynika nic pozytywnego.

Felerne wieczka słoików

Kupił on m.in. nakrętki o wzorzystych owocowych i warzywnych nadrukach, które… przekręcają się na słoiku. Oznacza to, że nie da się ich zamknąć na siłę , bo w końcu blacha ustąpi i wieczko będzie do wyrzucenia. A to zagraża szczelności przetworów .

Lepiej poradziła sobie partia zakrętek pomalowanych w kratę i zapakowanych w zgrzewany rękaw foliowy. Jednak i one były dość miękkie. Autor filmu pokazał więc zakrętki, którym ufa. Po czym można je poznać?

W żadnej z prezentowanych partii nie było napisane, gdzie miała miejsce produkcja. Bardzo możliwe więc, że wszystkie pochodzą z Chin . Jednak najlepsze zakrętki, z grubszej blachy, która  mocno siedziała na słoikach, były lepiej opisane.

Wśród oznaczeń był nie tylko znak stwierdzający, że nadają się one do kontaktu z żywnością . Jest tam także opis, że „ wyprodukowano je zgodnie z normą PN-079510 ”. Być może to najlepsza wskazówka, by wybrać najlepsze wieczka unikając metody prób i błędów. Normy przemysłowe ostatecznie właśnie po to są i powinny gwarantować, że trafimy na właściwy produkt.

Wypróbuj też przepisy na kiszone ogórki po koreańsku i kotlety z czerstwego chleba .

dobre wieczka słoików
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy