Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to
Adam Moskal
Adam Moskal 23.07.2024 14:53

Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to

Zupa z fasolki
Fot. YouTube/SmakowiteDania

W upalne lato trudno jeść ciężkie, tłuste dania. Mam na to świetne rozwiązanie. Letnia zupa z fasolki szparagowej jest lekka, robi się ją błyskawicznie, a do tego świetnie smakuje. Ponadto syci na długie godziny.

Sekretnym składnikiem, który nadaje zupie niepowtarzalnego aromatu, są goździki. Zawsze wsypuje 4 sztuki, co pozwala mi osiągnąć zawsze idealny smak.

Letnia zupa z fasolki

Do przygotowania potrawy nie potrzeba wielu składników, a czas gotowania można zmieścić w 30 minutach. To bardzo istotne ze względu na temperatury panujące latem. Wielogodzinne stanie w rozgrzanej kuchni nie jest niczym przyjemnym. 

W przypadku rodzaju fasolki szparagowej nie musisz się długo zastanawiać. Możesz wrzucić do garnka żółtą, jak i zieloną fasolkę. Zależy, którą masz akurat pod ręką.

Zupa z fasolki
Fot. YouTube/mzuron
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Składniki na zupę z fasolki szparagowej

Lista zakupów nie jest długa. Istnieje też duża szansa, że większość potrzebnych produktów już masz w szafkach kuchennych. Poniżej nie zamieściłem żadnego dodatku pokroju śmietany czy zasmażki. Tak mam pewność, iż całość jest lekkostrawna, a także komfortowa dla wegan. Ilustracje do tekstu pochodzą z kanałów SmakowiteDania, mzuron oraz sweetsaltykitchen na YouTube.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 średniej wielkości seler
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 4 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?

Na początek obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć ją na średnio rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Co jakiś czas mieszając, smaż przez 15 minut na wolnym ogniu.

Ziemniaki, marchewkę i selera obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i smaż aż się zarumienią. Wsyp goździki, ziele angielskie, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Smaż 2 minuty, aż rozejdzie się ładny zapach goździków i zalej wodą do przykrycia zawartości garnka.

Dodaj umytą fasolkę z obciętymi końcówkami. Gotuj zupę przez 40 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Podawaj ze świeżo siekaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego.

Zupa z fasolki
Fot. Youtube/sweetsaltykitchen