Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to
W upalne lato trudno jeść ciężkie, tłuste dania. Mam na to świetne rozwiązanie. Letnia zupa z fasolki szparagowej jest lekka, robi się ją błyskawicznie, a do tego świetnie smakuje. Ponadto syci na długie godziny.
Sekretnym składnikiem, który nadaje zupie niepowtarzalnego aromatu, są goździki. Zawsze wsypuje 4 sztuki, co pozwala mi osiągnąć zawsze idealny smak.
Letnia zupa z fasolki
Do przygotowania potrawy nie potrzeba wielu składników, a czas gotowania można zmieścić w 30 minutach. To bardzo istotne ze względu na temperatury panujące latem. Wielogodzinne stanie w rozgrzanej kuchni nie jest niczym przyjemnym.
W przypadku rodzaju fasolki szparagowej nie musisz się długo zastanawiać. Możesz wrzucić do garnka żółtą, jak i zieloną fasolkę. Zależy, którą masz akurat pod ręką.
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błądSkładniki na zupę z fasolki szparagowej
Lista zakupów nie jest długa. Istnieje też duża szansa, że większość potrzebnych produktów już masz w szafkach kuchennych. Poniżej nie zamieściłem żadnego dodatku pokroju śmietany czy zasmażki. Tak mam pewność, iż całość jest lekkostrawna, a także komfortowa dla wegan. Ilustracje do tekstu pochodzą z kanałów SmakowiteDania, mzuron oraz sweetsaltykitchen na YouTube.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 średniej wielkości seler
- łyżka masła
- 2 cebule
- 4 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?
Na początek obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć ją na średnio rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Co jakiś czas mieszając, smaż przez 15 minut na wolnym ogniu.
Ziemniaki, marchewkę i selera obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i smaż aż się zarumienią. Wsyp goździki, ziele angielskie, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Smaż 2 minuty, aż rozejdzie się ładny zapach goździków i zalej wodą do przykrycia zawartości garnka.
Dodaj umytą fasolkę z obciętymi końcówkami. Gotuj zupę przez 40 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Podawaj ze świeżo siekaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego.