Przenigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Właśnie zaczął się sezon na pyszny chłodnik
Nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem? Przygotuj chłodnik, którego skład i nazwa zachęcają do skosztowania. Salmorejo smakuje dojrzałymi pomidorami i syci chlebem. Ten chłodnik jest idealny na lato. Lepszej zupy nie zjesz o tej porze roku.
Salmorejo najlepszy na letni obiad
Już za chwilę Polskę opanuje fala upałów, a zaraz zacznie się pora roku, na którą czeka wielu smakoszy . Lato i wysokie temperatury przed nami. Co jeść w taką pogodą? Najlepiej coś pyszne, orzeźwiającego i smacznego. Właśnie takie danie przygotujesz z czerstwego chleba i dojrzałych dorodnych pomidorów .
Tego typu warzywa muszą trafić do pysznego chłodnika, jakim jest Salmorejo . Pomidory do tej apetycznej letniej zupy warto kupić na bazarku z przeceny jako pomidory na zupę właśnie. Przyda się też dużo chleba, więc jeśli masz czerstwy, z którym nie wiesz co zrobić, to dodaj go do salmorejo. Poniżej znajdziesz przepis na tę letnią hiszpańską zupę.
Jak zrobić chłodnik Salmorejo?
Składniki:
- 1 kg dojrzałym pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 200 g czerstwego chleba
- ok. ½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
- opcjonalnie jajko i szynka
Przygotowanie zupy zacznij od oczyszczenia i umycia pomidorów . Zmiksuj je i odcedź, by pozbyć się nasion i skórek . Wcześniej namocz czerstwy chleb i dodaj go do zmiksowanych warzyw. Wlej oliwę, dołóż czosnek i posól.
Ponownie zmiksuj składniki. Przelej do miseczek i udekoruj pokrojonym jajkiem i szynką. Zupę możesz schłodzić przed podaniem.
Salmorejo syci i smakuje latem
Chłodnik salmorejo pochodzi z południowej Hiszpanii i pachnie pomidorami oraz czosnkiem. Smaczny chłodnik jest pożywnym daniem. Zawiera dużo chleba i zapewni nam syty posiłek. Warto pamiętać o wybraniu dorodnych i bardzo dojrzałych pomidorów na bazarku.
One zagwarantują wyjątkowy smak tej letniej zupy. Należy ją schłodzić przed podaniem. Taki posiłek orzeźwi nas w gorące dni i zaspokoi głód. Chłodnik Salmorejo zrobisz w prosty i szybki sposób dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o tym, ile można dostać za słoik jagód. Radziliśmy, jak ugotować smaczną zupę z cukinii na lato.
Źródło: spain.info, smakowitychleb.pl