Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten chleb na kefirze to specjalność mojej mamy. Smakuje lepiej, niż z niejednej piekarni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.06.2024 09:29

Ten chleb na kefirze to specjalność mojej mamy. Smakuje lepiej, niż z niejednej piekarni

chleb na kefirze
fot. youtube.com/słodkosłodka83

Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.

Domowy chleb

Wielu wydaje się, że pieczenie chleba to całkiem inny poziom sztuki kulinarnej w porównaniu do pozostałych rodzajów potraw. Ale niektóre przepisy są na tyle przystępne, że z powodzeniem mogą sięgnąć po nie nawet początkujący kucharze.

Tak jest w wypadku tego pieczywa. Dwukrotnie wyrastający chleb z prawdziwego zdarzenia przygotowujemy tu z suszonych drożdży z dodatkiem kefiru. Dodatek nabiału pomaga ciastu wyrosnąć i nadaje szczególnego, mlecznego smaku.

mieszanie chleba
fot. youtube.com/słodkosłodka83
Wyjmij z szafki kuchennej i wymieszaj z wodą. Z takim opryskiem cebula obrodzi, jak nigdy wcześniej

Chleb na kefirze

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Słodko Słodka. Podajemy proporcje dla mąki typu 500, czyli poznańskiej, wrocławskiej czy luksusowej. Proporcje bardzo zależą od tego składnika, dlatego trzeba dodawać go ostrożnie i w razie potrzeby korygować przepis.

Składniki

  • 600 g mąki typu 500
  • 200 ml kefiru
  • 30 ml oleju
  • 50 g masła
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 żółto do posmarowania

Pieczemy chleb z kefirem

Do miski lub kielicha blendera przesiewamy mąkę. W jej środku robimy zagłębienie i wsypujemy drożdże oraz cukier. Zalewamy je 150 ml ciepłej wody i kefirem i odstawiamy na 15 minut.

Kiedy drożdże wystartują, dodajemy pozostałe składniki: sól, ciepłe masło i olej. Chleb wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i aksamitne. Kulkę lekko smarujemy olejem w misce, nakrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać przez ok. 90 minut.

Po upływie tego czasu palcami odgazowujemy ciasto, składamy je kilka razy i formujemy kulkę. Kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego wyrastania na 40 minut.

Chleb smarujemy żółtkiem, nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut na dnie piekarnika trzymamy miskę lub foremkę z wrzącą wodą, by naparować wnętrze pieca. Po wyjęciu foremki pieczemy jeszcze ok. 35 minut, aż chleb będzie rumiany z zewnątrz.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami i faszerowane naleśniki.

nakrawanie chleba
fot. youtube.com/słodkosłodka83