Przenigdy nie wyrzucaj czerstwych pączków. 1 trick i będą smakować lepiej niż świeże
Przeceniliście swoje możliwości w tłusty czwartek? Po dniu obżarstwa zostało kilka niezjedzonych pączków? W zasadzie powinno się wrócić do mniej ekscentrycznej diety, ale jedzenia nie można przecież marnować. Podpowiadamy, co zrobić ze starzejącymi się pączkami.
Sposoby na czerstwe pączki
Sposobów na starzejące się pieczywo znamy co najmniej kilka. Nie wszystkie nadają się jednak, by zastosować je do pączków. Nie zrobimy z nich przecież bułki tartej. Niespecjalnie nadają się też by zalać je wodą z przyprawami. Potrawa taka w kuchni śląskiej nazywa się wodzianka, ale jest mało praktyczna, kiedy przychodzi do starego ciasta.
Niektóre przepisy jednak sprawdzają się całkiem nieźle w przypadku posłodzonych drożdżowych bułeczek, nawet tych nadziewanych powidłami. Poczynając od najprostszego, czyli zwykłego odświeżenia. Wczorajszego pączka można wsadzi do mikrofalówki na kilka-kilkanaście sekund. Można też lekko kropić go wodą i odświeżyć w piekarniku. To najprostsze sposoby na pączki, które jeszcze są całkiem miękkie.
Pudding z pączków
Kiedy jednak stajemy przed sytuacją, że pączki zaczynają zmieniać się powoli w suchary, musimy uciekać się do bardziej radykalnych środków. Jednym z nich jest pudding. Bułeczki kroimy na duże kostki, wrzucamy do miseczki i zalewamy ciepłym mlekiem. Dla ożywienia tej kompozycji przyda się np. mieszanka studencka, same orzechy bądź bakalie.
Innym sposobem na pączki, które są już niemal zupełnie twarde, jest ucieczka przed problemem do przodu. Przedsiębiorczy cukiernicy i piekarze mają swój sposób na niesprzedane ciasto drożdżowe. Łatwo zastosować go w domowych warunkach. Chodzi o przerobienie go na… suchary. Pączki kroimy w kromki i podpiekamy w piekarniku w niewysokiej temperaturze, ok. 140 stopni. Będzie je można chrupać jako przekąskę.
Pączek perdu
Warto wypróbować jeszcze jedną metodę, inspirowaną kuchnią francuską. Nad Sekwaną nazywa się ją pain perdu, czyli utracony chleb, a po polsku po prostu tosty francuskie. Można serwować je w wariancie na słodko lub słono. Oczywiście do pączków pasuje ten pierwszy.
Do miseczki wybijamy jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy wszystko razem. W bardziej ekskluzywnej wersji można dodać jeszcze soku pomarańczowego. W masie dokładnie namaczamy pączki pokrojone w kromki lub połówki i smażymy je na maśle. Można następnie podawać je powidłami lub posypać cukrem pudrem, choć w wypadku pączków może to już być za wiele dobrego naraz.
Wypróbuj też przepisy na świetny napar na przejedzenie i odchudzającą zupę .