Filet z kurczaka z pieczarkami to proste danie, a wygląda wystawnie jak z restauracji
Daniem z tego przepisu zaskoczysz rodzinę i to nie tylko przez smak. Kiedy zobaczą, jak wygląda, pomyślą, że zamówiłaś obiad z restauracji. Koniecznie musisz go zrobić, bo jest niezwykle prosty i tani.
Wygląda i smakuje obłędnie
Od dawna wiadomo, że większość z nas jest wzrokowcami. Przy wyborze częściej kierujemy się tym, jak coś wygląda, niż jakiej jest jakości. Tak samo jest z jedzeniem. Lubimy, kiedy jest etycznie podane i wygląda apetycznie, bo przecież tak samo musi smakować.
Jeżeli kierujesz się tą zasadą, musisz sprawdzić ten przepis. W nim to danie nie tylko wygląda na smaczne, ale takie właśnie jest. Z nim na pewno każdemu zaimponujesz swoimi zdolnościami kulinarnymi. Trzymaj się ściśle przepisu i będzie dobrze.
Jak należy jeść pączka? Cały internet śmieje się z ekspertkiPieczarki, filet z kurczaka i co jeszcze?
Głównym składnikiem dania jest oczywiście kurczak. Pamiętaj, aby zawsze kupować świeże i pewnej jakości mięso. Oprócz niego potrzebne będzie Ci parę składników z listy. Dzięki nim będzie smacznie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarische Genusse, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 2 piersi z kurczak
- 150 g topionego sera
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 500 g ziemniaków
- natka pietruszki
- słodka papryka
- suszony rozmaryn
- pieprz
- sól
Przepis na kurczaka z pieczarkami
Zacznij od umycia i oczyszczenia mięsa z błon. Następnie piersi z kurczaka pokrój na filety. Delikatnie je rozbij. Przypraw solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmaruj serek topiony.
Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią kotlety. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę. Pieczarki obierz, a następnie przekrój na pół i posiekaj w cienkie plastry. Dorzuć do cebuli i podsmaż. Dopraw solą oraz pieprzem.
Farsz z cebuli oraz pieczarek nałóż na kotlety. Każdy z nich zawiń w rulon. Gotowe roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w ćwiartki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wlej odrobinę oleju i dopraw słodką papryką, rozmarynem oraz solą. Piecz je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami i gotowe. Zobacz, jak się zachwycają. Sprawdź, co oburzyło youtubera w pączkach od Gessler oraz jak Wachowicz piecze chleb bez mąki.