Mieszam 2 produkty i dodaję je do herbaty. Napój działa cuda na odporność i wspomaga żołądek
Rozgrzewający napar o cudownej mocy zrobisz łatwo w domowych warunkach. Co więcej, z tym przepisem możesz dosłownie zrobić na wiele dni zapas mikstury, z której w każdej chwili przyrządzisz gotowy napój. Wystarczą dwa składniki, by wspomóc swój układ pokarmowy i wzmocnić odporność. Zdziwisz się, jakie to proste.
Herbatka z imbiru
Zimowe herbaty w restauracjach i napoje wzmacniane rumem z pewnością rozgrzewają, ale każde ma swoją cenę. Tymczasem ten prosty napar z dwoma dodatkami stawia na nogi bo wyziębiającym zimowym spacerze albo ciężkim dniu. A dodatkowo, dzięki niezwykłym właściwościom obu swoich składników, jest niezastąpiony w walce z przejedzeniem. W składzie ma zaś niedoceniany czasem miód i być może jeszcze bardziej niedoceniany imbir.
Składniki te są dostępne w każdym sklepie. Można więc przyrządzić na zapas imbirowo-miodowej mieszanki, zamknąć ją w wyparzonym słoiku i zużywać przez kilka dni, a później przyrządzić następną porcję. Imbir działa rozgrzewająco, ale reguluje też trawienie.
Filet z kurczaka z pieczarkami to proste danie, a wygląda wystawnie jak z restauracjiNapar miodowo-imbirowy
Autorka kanału youtube'owego Dieta długowieczności, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje, by zalewać przygotowaną mieszankę gorącą lub zimną wodą. Przypominamy jednak, że miód bardzo szybko traci właściwości, jeśli podgrzewamy go do temperatury powyżej 40 stopni. Dlatego dużo lepszy dla zdrowia jest ten napój, jeśli przygotowujemy go na zimno. Oczywiście jako dodatek do herbaty ta mikstura sprawdzi się równie świetnie, przynajmniej jeśli chodzi o smak. Miód złagodzi ostrość imbiru i aromaty doskonale się dopełnią.
Składniki
- 50 g kłącza imbiru
- 80 g miodu
Przygotowujemy miks imbiru i miodu
Do przygotowania takiej mikstury potrzebujemy przede wszystkim tarki o drobnych oczkach. Imbir obieramy. Jest on pokryty cieniutką skórką, którą najłatwiej zdrapać z kłącza. Sprawdzi się do tego łyżeczka albo nóż stołowy. Obrany imbir ścieramy na tarce, by wypuścił jak najwięcej soku.
Metodą dla cierpliwych jest imbir dokładnie wycisnąć, np. nakładając go do tetrowej szmatki i mocno ją skręcając wokół „sakiewki” z imbirem. Można też odcisnąć go na sitku. Ale pewniejszą i bardziej oszczędną metodą jest po prostu zostawić go tak jak jest.
Starty imbir przekładamy do wyparzonego słoiczka i dodajemy miód. Proporcje w tym przepisie są mocno orientacyjne. Ważne, by miodu było więcej niż imbiru. Wtedy lepiej połączą się smaki i aromaty. Imbir i miód mieszamy dokładnie łyżeczką. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki. Można stosować naszą mieszankę od razu, a całość warto zużyć w ciągu kilku dni.
Wypróbuj też przepis na syrop cytrynowy i dowiedz się, jak przechowywać miód.