Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na to ciasto ma 100 lat. Z farszem smakuje wybornie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.02.2024 19:11

Przepis na to ciasto ma 100 lat. Z farszem smakuje wybornie

ciasto
YouTube/@Przepisy od Olgi

Minęło 100, lat od kiedy wymyślono przepis na to ciasto, a ono dalej smakuje tak samo dobrze. Teraz możesz zrobić jej sama. 

Ciasto stare jak świat

Ciasto, które wymyślono wiek temu dalej zachwyca smakiem. Kiedy zrobiłem je po raz pierwszy na imprezę, rozeszło się błyskawicznie. Byłem w szoku, bo przepis dostałem od mojej prababci. 

Znajomi oszaleli ze smaku. Błagają, abym robił je na każde spotkanie. Faktycznie jest wyborne. Jeżeli chcesz uraczyć nim swoich bliskich, zerknij na przepis poniżej. Nie jest skomplikowany, więc na pewno sobie poradzisz. 

100 letnie ciasto.jpg
YouTube/@Przepisy od Olgi
Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować niewiele składników. Zerknij na listę i sprawdź, czego Ci brakuje. Zrób szybkie zakupy i zaczynamy. Nie powstrzymuj się dłużej, przed spróbowaniem tej smacznej przekąski. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Przepisy od Olgi, skąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

Składniki:

  • 750 g mąki tortowej
  • 600 ml wody
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • szczypior
  • pieprz
  • sól

Przepis na 100 letnie ciasto

Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj szczyptę soli. Wlej wodę i wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto rękami. Uformuj kulkę, obsyp mąką i podzieli na dwie części

Z każdej z nich uformuj wałek, który podzielisz na 8 części. Uformuj małe kuleczki. Do naczynia żaroodpornego lub blachy wlej roztopione masło. Kuleczki ciasta rozwałkuj na małe okrągłe placki o grubości około 2 centymetrów. Każdy placek namocz w maśle i układaj je na płasko. Naczynie przykryj i odstaw na godzinę

W tym czasie drobno posiekaj umyty szczypior. Podsmażaj go do miękkości. Jajka ugotuj na twardo i drobno pokrój kostkę. Wsyp je do miski. Dodaj szczypior. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj

Placki wyciągnij z masła. Delikatnie rozciągnij go dłońmi lub rozwałkuj. Na środku nałóż farsz i zawijaj jak gołąbki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej zawiniątka i piecz w 200 stopniach przez około 35 minut. Gotowe. Prawda, że niesamowicie chrupią, a ten farsz rozpływa się w ustach? Sprawdź, jak zrobić pierogi z chleba tostowego oraz dowiedz się jak poprawnie jeść pączki według ekspertki

zawijanie ciastka.jpg
YouTube/@Przepisy od Olgi