Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj liści pora. Wykorzystasz je w niezwykły sposób
Fot. Canva/Creativeye99

Przenigdy nie wyrzucaj liści pora. Wykorzystasz je w niezwykły sposób

31 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.

Liści pora są cenniejsze niż myślisz

Por to warzywo, z którego zrobisz naprawdę wiele. Bez niego rosół nie smakowałby tak dobrze, a niejedna surówka dzięki niemu nabrała nieco ostrzejszego smaku. Zazwyczaj do przygotowania tych potraw wykorzystujemy jasną część pora, a tę zieloną z lisicami wyrzucamy, traktując ją jako odpad.

To spory błąd i pewnego rodzaju marnowanie żywności. Liście można wykorzystać i przygotować z nich zupę krem. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Cały proces jest łatwy i niezbyt czasochłonny.

liście pora.jpg
Fot. Canva/PHILIPE MONTIGNY
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję już bułek w sklepie. Wychodzą lepiej niż z piekarni

Liście pora to nie wszystko

Zupa będzie udana i smaczna, jeżeli oprócz liści pora użyjesz jeszcze kilku składników. Nie potrzebujesz wiele, a w dodatku większość tych produktów możesz mieć w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, kiedy dokładnie zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Pamiętaj, że najważniejsze są liście pora, więc wybierz te najbardziej zielone i nieuszkodzone, wtedy zupa wyjdzie idealna.

Składniki:

  • 500 g zielonych liści pora
  • 2 duże cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l wody
  • prażony sezam
  • czosnek granulowany
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę z liści pora

Cebule obierz i posiekaj w grube pióra. Liście pora umyj i drobno posiekaj. Do garnka wlej oliwę i rozgrzej ją. Wsyp do niego cebulę, pora oraz odrobinę soli. Całość podsmaż na małym ogniu. Marchew, ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Wymieszaj ze sobą składniki.

Wlej wodę i dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, do momentu zmięknięcia ziemniaków i marchewki. Po ugotowaniu przypraw zupę granulowanym czosnkiem, kurkumą oraz pieprzem, solą. Wymieszaj i wyłącz kuchenkę. Za pomocą łyżki wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Składniki zupy zblenduj i gotowe. Podawaj z prażonym sezamem, a smak będzie wyjątkowy. Sprawdź, co dodać do pierogów z jagodami oraz dowiedz się, dlaczego warto dodać ocet do rosołu .

zupa por.jpg
Fot. Canva/Fudio
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję już bułek w sklepie. Wychodzą lepiej niż z piekarni
Posmaruj ciasto francuskie kremem i ułóż maliny. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy