Posmaruj ciasto francuskie kremem i ułóż maliny. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser
Ciasto francuskie upraszcza i przyspiesza przygotowanie każdego deseru. W tym szybkim przepisie za cenę zaledwie kilku ruchów w kuchni otrzymujemy malinowe ciasto, jednocześnie chrupiące i soczyste, a dl tego słodkie i kwaśne.
Sezon na maliny
Maliny to kolejny sezonowy owoc, na który czekamy z utęsknieniem. Pojawiają się trochę na pociechę po truskawkach i choć nie schodzą do tak niskich cen, chętnie zajadamy się nimi w wakacyjnych miesiącach. Choć smakują doskonale same z siebie, warto czasem sięgnąć po przygotowane z nich desery, takie jak to ciasto.
Trzeba przyznać, że podane na stół, prezentuje się ono niezwykle wyszukanie. Tymczasem taki trik jest niezwykle prosty do osiągnięcia. Wystarczy naciąć ciasto francuskie w równe odcinki, a następnie zapleść je w bardzo prosty warkocz.
Zawsze dodaję to do placków z cukinii. Nie piją tłuszczu i są bardziej chrupiąceStrudel z malinami
Przepis taki można jeszcze uprościć, używając zamiast kremu z czekolady kremu orzechowego typu nutella. Nie polecamy tego rozwiązania ze względu na skład sklepowych produktów. Taką propozycję zawarli jednak autorzy kanału Appetizing.tv-Baking Recipes, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 250 g malin
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 10 g brązowego cukru
Ciasto francuskie i maliny
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewając śmietany i łączymy w jednolitą masę. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia. Ciasto rozwijamy, wałkujemy lekko, by pozbyć się zagnieceń i wyrównujemy brzegi np. radełkiem do pizzy. Czekoladowym kremem smarujemy środkową jedną trzecią ciasta. Na czekoladzie układamy maliny.
Boczne, wolne od czekolady pasy ciasta nakrawamy w równe pasy co 3-4 cm, nie odkrawając ich od głównej części. Paski zawijamy na ciasto, na zmianę prawy-lewy i lekko po skosie, by ułożyć wierzch w jodełkę.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Na jajko posypujemy cukier puder. Całość wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na jagodowy farsz do pierogów i pastę jajeczną.