Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich przysmak do kanapek
Czy wiesz, że warzywa z rosołu można wykorzystać do czegoś jeszcze? Przygotowany z nich przysmak zadowoli każdego i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, jak wykorzystać warzywa z rosołu, ale też poznasz przepis, z którym przygotujesz prawdziwy frykas.
Jak wykorzystać warzywa z rosołu?
Tradycyjny rosół swój smak oraz barwę zawdzięcza przede wszystkim włoszczyźnie, z której powstaje. Mimo wszystko warzywa z rosołu po ugotowaniu pozostają niezwykle cenne. Przede wszystkim dlatego, że zawierają błonnik i węglowodany, dlatego nie warto ich wyrzucać, tylko poddać kulinarnemu recyklingowi.
Warzywa z rosołu będą doskonałym składnikiem bezmięsnego pasztetu. Zaskoczona? Pewnie tak, ale mimo wszystko warto poznać przepis umieszczony poniżej i zrobić ten przysmak. Rodzina będzie nim zachwycona, ale kiedy usłyszą, z czego go zrobiłaś, nie będą kryli zdziwienia. Od teraz będą chcieli go jeść znacznie częściej.
Warzywa z rosołu i kilku dodatków
Jak już wiesz, głównymi składnikami są ugotowane warzywa z rosołu. Jednak one same nie wystarczą i potrzebne będą także inne produkty, które zagwarantują odpowiedni smak oraz konsystencję pasztetu. Potrzebnych składników nie ma wiele, a w dodatku koszt przygotowania pasztetu jest praktycznie znikomy. Niezbędne produkty znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por
- ½ selera
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ słoika suszonych pomidorów
- margaryna
- pieprz
- sól
Przepis na pasztet z warzyw
Ugotowane warzywa zmiel i przełóż do miski. Dodaj do nich ugotowaną według instrukcji kaszę jaglaną. Wbij jajka oraz wsyp drobno posiekane suszone pomidory. Całość przypraw gałką muszkatołową, słodką papryką, sosem sojowym oraz pieprzem.
Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie ponownie je zmiel. Sprawdź smak masy i w razie potrzeby dopraw ją solą. Dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Foremkę wysmaruj margaryną i obsyp odrobiną bułki tartej.
Przełóż do niej masę i równomiernie rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, umieść w nim formę i piecz pasztet przez 40 minut. Gotowy schłódź w lodówce, a następnie krój na kawałki i podawaj na kanapce.