Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Zwalczają sezonowy problem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.10.2024 06:00

Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Zwalczają sezonowy problem

cebula w łupinach
Fot. Canva/tsurukamedesign

Łupiny z cebuli traktujesz jako odpadek? To błąd. Okazuje się, że obierki, które najczęściej trafiają do śmieci, mają sporo cennych dla zdrowia właściwości. Koniecznie dowiedz się, jak o tej porze roku wykorzystać łupiny z cebuli, a już nigdy ich nie wyrzucisz. 

Łupiny z cebuli mają niezwykłe właściwości

Rzadko się zdarza, aby to, co trafia do kosza na śmieci, miało jakąkolwiek wartość. Okazuje się jednak, że ta zasada nie sprawdza się w wypadku niektórych obierek. Ściślej mówiąc, chodzi o łupiny z cebuli, które mają prozdrowotne właściwości.

Są dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Ponadto zawierają sporo błonnika, a także kwercetyny. Ten ostatni składnik jest związkiem roślinnym, który ma działania antyoksydacyjne. Dzięki niemu wzmocnisz układ odpornościowy, a pokonanie infekcji zajmie zdecydowanie mniej czasu. 

Te cenne składniki odżywcze możesz dostarczyć organizmowi w bardzo łatwy sposób. Czytaj dalej, a dokładnie dowiesz się, jak wykorzystać łupiny z cebuli, a także poznasz łatwy przepis na przetwór z tego składnika. 

łupiny.jpg
Fot. Canva/MarekUsz
Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudo

Jak wykorzystać łupiny z cebuli?

Łupiny z cebuli można wykorzystać na wiele sposobów. Wiele gospodyń wykorzystuje je na Wielkanoc do farbowania jajek. Ogrodnicy i działkowcy przygotowują z nich nawozy lub środki odstraszające szkodniki, żerujące na uprawach. Nie każdy jednak wie, że z warstwy ochronnej cebuli można przygotować także syrop na odporność. 

Spożywany jesienią i zimą chroni przed infekcjami i przeziębieniem. W dodatku jego przygotowanie nie jest trudne i nie kosztuje wiele, bo prawdę mówiąc, wykorzystasz odpadki. O tym, jak ją zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej. 

Jak zrobić syrop na odporność z łupiny cebuli?

Garść oczyszczonych łupin z cebuli umieść w dzbanku. Następnie zagotuj litr wody. Wrzątkiem zalej obierki i pozostaw je pod przykryciem na około 15 minut. Syrop na odporność przecedź i już wtedy nadaje się do spożycia. 

Syrop warto dosłodzić miodem, który doda mu cennych właściwości i smaku. Syrop spożywaj regularnie. Najlepiej pij go od dwóch do trzech razy dziennie po szklance. Nie tylko wzmocnisz odporność, ale też poprawisz funkcjonowanie organizmu.

napój z cebuli.jpg
Fot. Canva/Heike Rau