Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Zwalczają sezonowy problem
Łupiny z cebuli traktujesz jako odpadek? To błąd. Okazuje się, że obierki, które najczęściej trafiają do śmieci, mają sporo cennych dla zdrowia właściwości. Koniecznie dowiedz się, jak o tej porze roku wykorzystać łupiny z cebuli, a już nigdy ich nie wyrzucisz.
Łupiny z cebuli mają niezwykłe właściwości
Rzadko się zdarza, aby to, co trafia do kosza na śmieci, miało jakąkolwiek wartość. Okazuje się jednak, że ta zasada nie sprawdza się w wypadku niektórych obierek. Ściślej mówiąc, chodzi o łupiny z cebuli, które mają prozdrowotne właściwości.
Są dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Ponadto zawierają sporo błonnika, a także kwercetyny. Ten ostatni składnik jest związkiem roślinnym, który ma działania antyoksydacyjne. Dzięki niemu wzmocnisz układ odpornościowy, a pokonanie infekcji zajmie zdecydowanie mniej czasu.
Te cenne składniki odżywcze możesz dostarczyć organizmowi w bardzo łatwy sposób. Czytaj dalej, a dokładnie dowiesz się, jak wykorzystać łupiny z cebuli, a także poznasz łatwy przepis na przetwór z tego składnika.
Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudoJak wykorzystać łupiny z cebuli?
Łupiny z cebuli można wykorzystać na wiele sposobów. Wiele gospodyń wykorzystuje je na Wielkanoc do farbowania jajek. Ogrodnicy i działkowcy przygotowują z nich nawozy lub środki odstraszające szkodniki, żerujące na uprawach. Nie każdy jednak wie, że z warstwy ochronnej cebuli można przygotować także syrop na odporność.
Spożywany jesienią i zimą chroni przed infekcjami i przeziębieniem. W dodatku jego przygotowanie nie jest trudne i nie kosztuje wiele, bo prawdę mówiąc, wykorzystasz odpadki. O tym, jak ją zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.
Jak zrobić syrop na odporność z łupiny cebuli?
Garść oczyszczonych łupin z cebuli umieść w dzbanku. Następnie zagotuj litr wody. Wrzątkiem zalej obierki i pozostaw je pod przykryciem na około 15 minut. Syrop na odporność przecedź i już wtedy nadaje się do spożycia.
Syrop warto dosłodzić miodem, który doda mu cennych właściwości i smaku. Syrop spożywaj regularnie. Najlepiej pij go od dwóch do trzech razy dziennie po szklance. Nie tylko wzmocnisz odporność, ale też poprawisz funkcjonowanie organizmu.