Smakosze.pl Przepisy Przepis na buraczki bez octu mam od babci. Nie ma lepszych
Fot. Canva/gkrphoto

Przepis na buraczki bez octu mam od babci. Nie ma lepszych

23 października 2024

Oto jeden z najprostszych sposobów na konserwację buraków na zimę. Zapasteryzowane warzywa po kilku tygodniach zmienią się na naszych talerzach w pyszną sałatkę. Potraktujmy je jako półprodukt do przyszłego posiłku.

Buraczki bez octu

Bodaj najczęstszą postacią buraczkowych przetworów w naszych spiżarniach są buraki octowe. Ocet to jednak kontrowersyjny dodatek – nie wszyscy go lubią. Dodatkowo podnosi kwasowość potrawy , przez co osoby z nadwrażliwym przewodem pokarmowym powinny ich unikać.

Tymczasem przetwory z buraków mogą być doskonałym składnikiem naszej zimowej i wczesnowiosennej kuchni. Nie ma przecież drugiego takiego produktu, który podobnie jak one dostarczałby do naszego organizmu żelazo. Buraczki są też lekkostrawne i niskokaloryczne, a także bogate w inne mikroelementy i witaminy.

buraki z liśćmi
fot. Canva
Żadne mrożenie, czy suszenie. Grzyby zachowają świeżość przez cały rok

Buraczki ze słoika

Buraki takie wystarczy po prostu wyjąć ze słoika i podgrzać w mikrofalówce . Dopiero po wyjęciu można przyprawić je chrzanem, tworząc jedną z najbardziej klasycznych kompozycji. Można też podać je na sałacie z fetą.

Składniki

  • 4 kg buraków
  • 30 ml soku z cytryny
  • Sól, cukier

Gotowane buraki w słoikach

Buraki dokładnie myjemy i układamy w garnku. Zalewamy zimną wodą. Stawiamy na palniku o średniej mocy i gotujemy przez 45 minut od momentu, kiedy woda zawrze.

Buraki wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Następnie obieramy je i dzielimy na mniejsze kawałki. Ścieramy je do miski na tarce o dużych oczkach.

Buraczki zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki soli . Dokładnie mieszamy masę. Starte warzywa układamy w wyparzonych słoikach i dobrze zakręcamy czystymi nakrętkami.

Słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej w garnku wyłożonym ściereczką. Czas gotowania powinien wynosić ok. 15 minut. Ugotowane odstawiamy na blacie do góry dnem do pełnego ostudzenia.

Wypróbuj też przepisy na kotlety ziemniaczane z grzybami i pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym .

starte buraki
fot. Canva
Ten sernik pistacjowy to prawdziwy hit. Nie wymaga pieczenia i zawsze sie udaje
Niebywałe co Gessler wrzuca do rosołu. Smaczniej i zdrowiej się nie da
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy