Przepis na cukinię po indyjsku dostałam od koleżanki. Słoiki z tym przetworem opróżniamy przed zimą
Cukinia kojarzy się z latem i delikatnym smakiem. Jednak sprawdzi się również jako przekąska na jesień i zimę. Polecamy przepis na cukinię po indyjsku. Jest tak smaczna i aromatyczna, że może nie doczekać zimy. Przygotujcie ją według przepisu od mojej koleżanki, a też z pewnością się nią zachwycicie.
Cukinia z chili, czyli indyjski smak
Cukinia po indyjsku zachwyci wszystkich, bo jest wyjątkowo pyszna, aromatyczna i wyrazista. Nie da się przejść obok niej obojętnie. Chili świetnie podkręca smak cukinii i nadaje jej charakteru. Polecam przepis na cukinię po indyjsku, który dostałam od koleżanki.
Warto od razu przygotować więcej porcji i słoików, bo cukinia przygotowana w ten sposób znika w mgnieniu oka. Te przetwory są rozchwytywane podczas spotkań i uroczystości rodzinnych. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, podajmy cukinię po indyjsku. Sprawdzi się jako przekąska i dodatek do mięs. Pasuje też do sałatek.
Jak przygotować cukinię po indyjsku?
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżeczek gorczycy
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżeczki przyprawy chili
- 2 łyżeczki pieprzu
Słoiki wyparz, a cukinie umyj i pokrój w większą kostkę. Pozbądź się gniazd nasiennych. Cukinię wrzuć do słoików i dodaj gorczycę. Czas na przygotowanie zalewy: w wodzie rozpuść sól, cukier, curry i chili. Dodaj ocet i zagotuj.
Gorącą zalewą zalej słoiki i zakręć je. Na dno garnka połóż ściereczkę i ustaw na niej słoiki z cukinią. Zalej wodą do ¾ wysokości słoików. Pasteryzuj 20 minut.
Cukinia jest smaczna i zdrowa
Cukinia po indyjsku zachwyci wszystkich, którzy lubią ostrzejsze i wyraziste smaki. Zamiast octu spirytusowego można użyć octu jabłkowego. Smak przetworów będzie jeszcze ciekawszy i bardziej oryginalny. Cukinia po indyjsku rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna.
Warto cukinię włączyć do swojego jadłospisu. To warzywo jest pełne witamin: A, C, K i z grupy B. Dostarcza nam też magnezu, żelaza i potasu. Lekkostrawna cukinia dobrze działa na nasz układ trawienny, jest niskokaloryczna i pełna błonnika. Pisaliśmy o babcinym przysmaku z cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię w zalewie musztardowej.
Źródło: haps.pl, YouTube/ @obzarciuch