Przepis na szybki dżem z pomarańczy
Listopad i grudzień to sezon na najsmaczniejsze owoce cytrusowe. W tym czasie pomarańcze są wyjątkowo dojrzałe, słodkie i soczyste. Wykorzystaj je więc do przygotowania domowego dżemu, który posmakuje wszystkim łasuchom. Dżem z pomarańczy jest świetnym dodatkiem do śniadań, obiadów na słodko oraz pysznych deserów. Poznaj przepis na wyśmienity dżem z pomarańczy.
Pomarańcze dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są na przełomie jesieni i zimy, ponieważ są słodkie i zawierają dużą ilość soku. Pomarańcze są bardzo zdrowe i smaczne, wzmacniają naszą odporność, walczą z nadprogramowymi kilogramami i cholesterolem. Z pomarańczy przygotujesz wiele smacznych deserów i przygotujesz doskonałe przetwory na zimę.
Dżem z pomarańczy ma wyjątkowy smak. To połączenie soczystych cytrusów z cukrem i gorzką, aromatyczną skórką pomarańczową. Dżem świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, goframi, naleśnikami i omletem cesarskim, doskonałym na pyszne i słodkie śniadanie. Dżem z pomarańczy wykorzystasz również do ciast i deserów.
Na zimę przygotuj równie smaczny dżem z gruszek dojrzewających w polskich sadach. Domowy dżem gruszkowy jest bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.
Przepis na dżem z pomarańczy
Składniki:
2 kg pomarańczy
skóra z 1 pomarańczy
sok z 2 cytryn
500 g cukru
opakowanie żelfixu 2:1
Jak przygotować dżem z pomarańczy?
Pomarańcze obierz i pokrój w drobną kostkę. Skórkę z jednej pomarańczy drobno posiekaj. Do garnka włóż owoce, dodaj sok z cytryn, cukier i gotuj przez 15 minut, następnie dodaj żelfix, skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
Gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzyj przez 20 minut.