Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na dżem z gruszek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:54

Prosty przepis na dżem z gruszek

Prosty przepis na dżem z gruszek
canva/rimmabondarenko

Dżemy to doskonały pomysł na zachowanie smaku owoców poza sezonem. Jesienią dojrzewają gruszki, przygotuj więc z nich pyszne przetwory, które wykorzystasz do ciast, deserów, mięsa. Dżem z gruszek jest bardzo aromatyczny, gęsty i pyszny. Poznaj prosty przepis na dżem z gruszek.

Domowe dżemy są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od dżemów dostępnych w sklepach, a ich przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste. Dżem z gruszek jest idealnie gęsty, słodki i o wiele zdrowszy od sklepowych, ponieważ nie zawiera sztucznych dodatków. Dżem z gruszek przygotujesz wyłącznie z trzech składników: gruszek, cukru i soku z cytryn.

Dżem z gruszek jest świetnym dodatkiem do ciast, naleśników, deserów. Przetwory z gruszek świetnie komponują się również z makaronami, mięsem i serami. Dżem jest doskonały na śniadanie z kromką świeżego chleba lub jako dodatek do rozgrzewającej herbaty z imbirem, rozmarynem i cytryną.

Prosty przepis na dżem z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek

  • 500 g cukru

  • sok z 2 większych cytryn

Jak przygotować dżem z gruszek?

Gruszki obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Owoce włóż do garnka, wysp cukier, dodaj sok z cytryn, wymieszaj i smaż na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby gruszki się nie przypaliły.

Po godzinie otrzymasz gęsty dżem. Przełóż go do słoiczków, pasteryzuj przez 20 minut i odstaw w suche i ciemne miejsce.