Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak
canva/bhofack2

Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak

6 września 2022

Domowy ketchup bije na głowę gotowe sosy kupowane w sklepach. Tym razem proponujemy wam zrobienie rarytasu na bazie śliwek. Dodamy do nich trochę papryki czosnku, żeby nabrał charakteru. Będzie pysznie.

Ketchup ze śliwek będzie smacznym urozmaiceniem wielu dań. Z powodzeniem podacie go zarówno do frytek, jak i mięs lub warzywnych kotletów. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki obecnie kosztują grosze. Spróbujecie?

Przepis na smakowity ketchup ze śliwek

Składniki:

  • 2 kg śliwek, najlepiej węgierek

  • 3 średnie czerwone papryki

  • 3 ostre papryczki

  • 3 łyżki cukru

  • 6-8 ząbków czosnku

  • pół szklanki octu

  • pół łyżeczki cynamonu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić ketchup ze śliwek? Nietypowy rarytas spodoba się najbardziej wybrednym

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy je do dużego garnka. Papryki i ostre papryczki także płuczemy, a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.

Czosnek obieramy z łupiny i siekamy. Warzywa dodajemy do śliwek. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie wsypujemy cukier oraz cynamon i wlewamy ocet. Podgrzewamy jeszcze przez 45-60 minut i zdejmujemy z ognia.

Ketchup ze śliwek doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy, a następnie miksujemy na gładką masę. Umieszczamy ją w czystych słoikach i pasteryzujemy przez 30 minut.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, które z ketchupem są znakomite. Polecamy recepturę na kultową zapiekankę z serem i pieczarkami . Spróbujecie też frytek belgijskich według Roberta Makłowicza . Są wyśmienite.

Pyszny ketchup zrobicie ze śliwek
canva/Daria-Yakovleva, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy