Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak
Domowy ketchup bije na głowę gotowe sosy kupowane w sklepach. Tym razem proponujemy wam zrobienie rarytasu na bazie śliwek. Dodamy do nich trochę papryki czosnku, żeby nabrał charakteru. Będzie pysznie.
Ketchup ze śliwek będzie smacznym urozmaiceniem wielu dań. Z powodzeniem podacie go zarówno do frytek, jak i mięs lub warzywnych kotletów. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki obecnie kosztują grosze. Spróbujecie?
Przepis na smakowity ketchup ze śliwek
Składniki:
-
2 kg śliwek, najlepiej węgierek
-
3 średnie czerwone papryki
-
3 ostre papryczki
-
3 łyżki cukru
-
6-8 ząbków czosnku
-
pół szklanki octu
-
pół łyżeczki cynamonu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić ketchup ze śliwek? Nietypowy rarytas spodoba się najbardziej wybrednym
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy je do dużego garnka. Papryki i ostre papryczki także płuczemy, a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy z łupiny i siekamy. Warzywa dodajemy do śliwek. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie wsypujemy cukier oraz cynamon i wlewamy ocet. Podgrzewamy jeszcze przez 45-60 minut i zdejmujemy z ognia.
Ketchup ze śliwek doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy, a następnie miksujemy na gładką masę. Umieszczamy ją w czystych słoikach i pasteryzujemy przez 30 minut.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, które z ketchupem są znakomite. Polecamy recepturę na kultową zapiekankę z serem i pieczarkami . Spróbujecie też frytek belgijskich według Roberta Makłowicza . Są wyśmienite.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ogórki kiszone się zepsuły? Niestety wszystko przez koszmarne błędy, lepiej ich unikaj
-
Zapomnij o budyniu z torebki. Jeszcze lepszy zrobisz ze zdrowego składnika
-
Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zupa zachwyci kolorem i intensywnym smakiem