Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zupa zachwyci kolorem i intensywnym smakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.09.2022 14:35

Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zupa zachwyci kolorem i intensywnym smakiem

Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zachwyci kolorem u intensywnym smakiem
canva/gbh007

Rosół gotujemy zwykle na niedzielny obiad, a także podczas spotkań w większym gronie, świąt i większych uroczystości. Mało kto wie jednak, że rosół będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodamy do niego soczystego pomidora.

Do rosołu zwykle dodajemy marchewkę, korzeń i natkę pietruszki, cebulę opaloną nad ogniem, por, seler. Niektórzy dodają również niewielki kawałek główki kapusty, która nadaje lekkiej, orzechowej nuty. Zapominamy jednak o pomidorze, który nadaje kolor i poprawia smak.

Nie gotujmy rosołu wyłącznie na porcji rosołowej z kurczaka. Jeśli chcemy, żeby danie miało doskonały, pełny smak i aromat, dodajmy również kawałek wołowiny i indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret fenomenalnego rosołu, który będzie totalnym hitem.

Rosół musi gotować się na najmniejszym ogniu przez około 2,5- 3 godziny. W ten sposób uzyskamy pełny, wyraźny smak. Wywar z mięsa i warzyw musi się dosłownie pyrkać. Zrezygnujmy również z kostek rosołowych, nie doprawimy nimi rosołu, dodamy jedynie sól i konserwanty.

Dlaczego warto dodać pomidora do rosołu? Efekt zachwyci każdego smakosza

Rosół gotowany z dodatkiem pomidora ma piękny kolor i łagodniejszy smak. Nie obierajmy i nie nacinajmy warzywa, włóżmy go do garnka w całości w tym samym momencie, co cebulę i gotujmy na najmniejszym ogniu.

Do rosołu najlepiej sprawdzi się pomidor soczysty, mięsisty. Latem wykorzystajmy pomidory polne, zimą natomiast pomidory malinowe. Pomidora wyjmijmy z garnka przed doprawianiem, najlepiej przy pomocy łyżki, żeby się nie rozpadł.

Jakie przyprawy i zioła dodać do rosołu? Zapomnij o kostce rosołowej

Wiele osób wywar doprawia kostką rosołową i wrzuca ją zaraz na początku gotowania wywaru. To bardzo często popełniany błąd, przez co wywar nie ma ani smaku, ani aromatu, ani nawet koloru.

Do rosołu, oprósz liści laurowych i ziela angielskiego, dodajmy gałązkę świeżego lubczyku (możemy zamienić na suszony, wtedy dodajemy łyżeczkę), natkę pietruszki i szczyptę kurkumy. Lubczyk i natkę dodajemy razem z warzywami i pozwalamy im oddać cały aromat.

Kurkumę natomiast dodajmy pod sam koniec gotowania, kiedy rosół będziemy doprawiać do smaku solą i pieprzem. Przyprawa doskonale podkreśli smak całego dania.

Mięso i warzywa z rosołu wykorzystajmy później do przygotowania pasztetu. Z mięsa zrobimy również farsz do pierogów, krokietów, zrobimy także pyszne pyzy. Z warzyw możemy przygotować również prostą pastę kanapkową.

Warzywa do rosołu
canva/ fpwing

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl