Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o budyniu z torebki. Jeszcze lepszy zrobisz ze zdrowego składnika

Zapomnij o budyniu z torebki. Jeszcze lepszy zrobisz ze zdrowego składnika

ciasto budyniowe
canva/Marcelo Trad

Budyń jest przysmakiem, który skusi niejednego smakosza. Mleczny deser warto przygotować z kaszy jaglanej, która zawiera wiele cennych składników odżywczych i świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną, stanowiąca główny składnik dostępnych w sklepach mieszanek. Będzie smakował wyśmienicie.

Budyń jaglany jest lekką i zdrową alternatywą klasycznego mlecznego deseru. Ziarno zawiera wiele cennych składników odżywczych — przede wszystkim znaczną porcję białka. Przysmak będzie więc idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycące śniadanie czy kolację. Dodajcie owoce i zajadajcie ze smakiem.

Przepis na wyśmienity budyń jaglany

Składniki na 4 porcje:

  • 120 g surowej kaszy jaglanej

  • 750 ml mleka lub napoju sojowego

Opcjonalne dodatki:

Jak zrobić budyń jaglany? Zdrowa wersja znanego deseru jest na wyciągnięcie ręki

Pierwszym krokiem w przygotowaniu budyniu z kaszy jaglanej jest dokładne opłukanie ziarna na sicie o gęstym splocie. Dzięki temu zabiegowi usuniemy charakterystyczną dla tego produktu gorycz, która nierzadko psuje smak potraw.

Proces kończymy, gdy woda, którą przelewamy, kaszę przestanie się pienić. Dokładnie odsączamy wtedy ziarno i przenosimy je do garnka. Zalewamy go 2 szklankami mleka lub napoju sojowego i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Gdy kasza wchłonie płyn, czyli po 10-15 minutach, przenosimy ją do pojemnika blendera i dodajemy ostatnią szklankę płynu. Blendujemy na gładki mus. Budyń jaglany podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe desery. Szczególnie polecamy pyszny patent na smakowity kisiel z wiśni i jagód. Być może też zainteresuje was sposób na pełen smaku klasyczny budyń waniliowy.

Budyń jaglany jest pyszny
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: