Przepis na kotlety mielone z ryżem
Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem sięgniemy po przepis na mięsny specjał z dodatkiem ryżu. Efekt powali na kolana nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Bez wątpienia kotlety mielone są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Dodatek w postaci ryżu sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej sycące. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie
Smakowite kotlety mielone uchodzą za klasykę polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby zajadać je praktycznie nieustannie. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy sprawdzony przepis na soczyste kotlety mielone.
Dziś wypróbujemy recepturę na kotlety mielone z dodatkiem ryżu. Mało kto spodziewałby się, że kultowe danie za sprawą niepozornego produktu spożywczego może tak wiele zyskać. Jakie składniki będą nam potrzebne?
500 g mięsa mielonego
100 g ryżu
2 jajka
cebula
papryka w proszku
kurkuma
sól
pieprz
odrobina cukru
bułka tarta
olej
Prosty przepis na kotlety mielone z ryżem
Na początku ryż gotujemy tak, aby był lekko twardy. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować go w idealny sposób. Gotowy ryż odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją razem z odrobiną cukru i solą.
Mięso mielone wzbogacamy o cebulkę, ryż i jajko. Całość mieszamy razem z przyprawami. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z jej niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety mielone smażymy na złocisty kolor. Oczywiście wykładamy je na rozgrzany olej. Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 5 minut smażenia. Jednak najlepiej ocenić to samodzielnie. Kotlety mielone w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.
Canva / Vladimir Kokorin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij przepis