Smakosze.pl
Kotlety mielone z ryżem

Canva / Vladimir Kokorin

Przepis na kotlety mielone z ryżem

18 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem sięgniemy po przepis na mięsny specjał z dodatkiem ryżu. Efekt powali na kolana nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Bez wątpienia kotlety mielone są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Dodatek w postaci ryżu sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej sycące. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie

Smakowite kotlety mielone uchodzą za klasykę polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby zajadać je praktycznie nieustannie. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy sprawdzony przepis na soczyste kotlety mielone.

Dziś wypróbujemy recepturę na kotlety mielone z dodatkiem ryżu. Mało kto spodziewałby się, że kultowe danie za sprawą niepozornego produktu spożywczego może tak wiele zyskać. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego

  • 100 g ryżu

  • 2 jajka

  • cebula

  • papryka w proszku

  • kurkuma

  • sól

  • pieprz

  • odrobina cukru

  • bułka tarta

  • olej

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kotlety mielone z ryżem

Na początku ryż gotujemy tak, aby był lekko twardy. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować go w idealny sposób. Gotowy ryż odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją razem z odrobiną cukru i solą.

Mięso mielone wzbogacamy o cebulkę, ryż i jajko. Całość mieszamy razem z przyprawami. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z jej niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety mielone smażymy na złocisty kolor. Oczywiście wykładamy je na rozgrzany olej. Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 5 minut smażenia. Jednak najlepiej ocenić to samodzielnie. Kotlety mielone w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.

Kotlety mielone z ryżem smakują fantastycznie

Kotlety mielone z ryżem smakują fantastycznie

Canva / Vladimir Kokorin

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Naleśniki na jogurcie

Przepisy

Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Czytaj więcej >
Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >