Smakosze.pl
Kotlety mielone z ryżem

Canva / Vladimir Kokorin

Przepis na kotlety mielone z ryżem

18 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem sięgniemy po przepis na mięsny specjał z dodatkiem ryżu. Efekt powali na kolana nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Bez wątpienia kotlety mielone są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Dodatek w postaci ryżu sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej sycące. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie

Smakowite kotlety mielone uchodzą za klasykę polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby zajadać je praktycznie nieustannie. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy sprawdzony przepis na soczyste kotlety mielone.

Dziś wypróbujemy recepturę na kotlety mielone z dodatkiem ryżu. Mało kto spodziewałby się, że kultowe danie za sprawą niepozornego produktu spożywczego może tak wiele zyskać. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego

  • 100 g ryżu

  • 2 jajka

  • cebula

  • papryka w proszku

  • kurkuma

  • sól

  • pieprz

  • odrobina cukru

  • bułka tarta

  • olej

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kotlety mielone z ryżem

Na początku ryż gotujemy tak, aby był lekko twardy. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować go w idealny sposób. Gotowy ryż odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją razem z odrobiną cukru i solą.

Mięso mielone wzbogacamy o cebulkę, ryż i jajko. Całość mieszamy razem z przyprawami. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z jej niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety mielone smażymy na złocisty kolor. Oczywiście wykładamy je na rozgrzany olej. Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 5 minut smażenia. Jednak najlepiej ocenić to samodzielnie. Kotlety mielone w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.

Kotlety mielone z ryżem smakują fantastycznie

Kotlety mielone z ryżem smakują fantastycznie

Canva / Vladimir Kokorin

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >