Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta
canva/Qwart

Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta

2 grudnia 2022

Miodownik jest jednym z ulubionych wypieków z dawnych lat. Delikatne blaty z aromatycznego ciasta przekłada się smakowitym kremem na bazie kaszy manny. Tym razem sięgniemy też po powidła śliwkowe. Jesteśmy przekonani, że ten specjał podbije podniebienia Waszych bliskich nie tylko w świąteczne dni.

Prosty i znakomity w smaku miodownik będzie idealnym deserem nie tylko na świąteczne spotkanie. Lekki krem z kaszy manny, którym przełożymy delikatne ciasto, świetnie przełamuje jego słodki smak. Goście zjedzą z zachwytem i poproszą o więcej.

Przepis na doskonały miodownik

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 10 dag masła

  • 10 dag miodu

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • powidła śliwkowe, najlepiej domowe

Składniki na krem:

  • 12 dag kaszy manny

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3/4 l mleka

  • 20 dag masła

  • esencja waniliowa wedle uznania

Jak zrobić pyszny miodownik? Postawcie na krem z kaszy manny

Masło topimy w niedużym garnku. Studzimy je. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, miód oraz jaja. Wlewamy chłodne masło i starannie wyrabiamy masę. Dzielimy ją na 4-6 części.

Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy i przekładamy na zmianę kremem przygotowanym według poniższego przepisu oraz powidłami śliwkowymi. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, by blaty nieco nasiąkły. Wierzch możemy polać stopioną czekolada lub lukrem .

Jak zrobić krem do miodownika?

Mleko zagotowujemy z cukrem w rondlu. Wsypujemy kaszę mannę i podgrzewamy kilka minut, cały czas mieszając, by nie przywarła do dna. Zdejmujemy z kuchenki.

Wierzch masy przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Całość uzupełniamy o esencję waniliową , po czym starannie miksujemy z miękkim masłem, dodając tłuszcz łyżka po łyżce.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne wypieki. Sprawdźcie koniecznie idealny na święta piernik siostry Anastazji . Być może spodoba wam się również znakomity sernik baskijski . Tak kremowego ciasta dawno nie jedliście.

Miodownik jest znakomity
canva/lenakorzh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy