Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta
Miodownik jest jednym z ulubionych wypieków z dawnych lat. Delikatne blaty z aromatycznego ciasta przekłada się smakowitym kremem na bazie kaszy manny. Tym razem sięgniemy też po powidła śliwkowe. Jesteśmy przekonani, że ten specjał podbije podniebienia Waszych bliskich nie tylko w świąteczne dni.
Prosty i znakomity w smaku miodownik będzie idealnym deserem nie tylko na świąteczne spotkanie. Lekki krem z kaszy manny, którym przełożymy delikatne ciasto, świetnie przełamuje jego słodki smak. Goście zjedzą z zachwytem i poproszą o więcej.
Przepis na doskonały miodownik
Składniki na ciasto:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1/2 szklanki cukru
-
10 dag masła
-
10 dag miodu
-
2 jaja
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
powidła śliwkowe, najlepiej domowe
Składniki na krem:
-
12 dag kaszy manny
-
1/2 szklanki cukru
-
3/4 l mleka
-
20 dag masła
-
esencja waniliowa wedle uznania
Jak zrobić pyszny miodownik? Postawcie na krem z kaszy manny
Masło topimy w niedużym garnku. Studzimy je. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, miód oraz jaja. Wlewamy chłodne masło i starannie wyrabiamy masę. Dzielimy ją na 4-6 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy i przekładamy na zmianę kremem przygotowanym według poniższego przepisu oraz powidłami śliwkowymi. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, by blaty nieco nasiąkły. Wierzch możemy polać stopioną czekolada lub lukrem .
Jak zrobić krem do miodownika?
Mleko zagotowujemy z cukrem w rondlu. Wsypujemy kaszę mannę i podgrzewamy kilka minut, cały czas mieszając, by nie przywarła do dna. Zdejmujemy z kuchenki.
Wierzch masy przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Całość uzupełniamy o esencję waniliową , po czym starannie miksujemy z miękkim masłem, dodając tłuszcz łyżka po łyżce.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne wypieki. Sprawdźcie koniecznie idealny na święta piernik siostry Anastazji . Być może spodoba wam się również znakomity sernik baskijski . Tak kremowego ciasta dawno nie jedliście.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama